MaddAddam – Margaret Atwood

 

Matig laatste deel van sterke trilogie

MaddAddam is het laatste deel van de gelijknamige trilogie van Margaret Atwood. De eerdere delen, Oryx en Crake en Het jaar van de vloed spelen zich af in een samenleving die vrijwel geheel is verdwenen na een enorme ramp. In beide boeken zijn er verschillende verhaallijnen die aan het einde van het tweede deel samenkomen. Dit deel gaat vanaf daar verder.

Herstellen en opnieuw beginnen

Enkele belangrijke personen uit de eerste delen zijn er heel slecht aan toe, lichamelijk en / of geestelijk. De overgebleven mensen hebben een paar belangrijke taken. Ze moeten zelf zien te overleven, niet eenvoudig in een wereld die zo zwaar is getroffen. Daarnaast moeten ze ervoor zorgen dat de gekwetsten onder hen zo goed mogelijk genezen, des te groter is de overlevingskans voor allen. Want ze zijn niet helemaal alleen. De twee “Painballers”, extreem gevaarlijke en gewetenloze vechtmachines zijn ontkomen en zij vormen een serieuze bedreiging..
Daarbij hebben zij hulp gehad van de crakers, een genetisch gemanipuleerde leefvorm, die met de laatste mensen een mini-samenleving vormt. Enkele lichaamsfuncties, met name die gericht op voortplanting, beheersen deze crakers tot in de puntjes, verder beschikken zij over weinig kennis. De wezens zijn vooral naïef. Het is die eigenschap die hen tot die roekeloze hulp heeft aangezet.

In MaddAddam zijn er twee verhaallijnen. De ene gaat over Toby, de oudste overlevende vrouw. Zij beschikt over geneeskundige kennis, dringend gewenst gezien de toestand van enkelen. De andere gaat over Zeb, en dan vooral de terugblikken op zijn leven voordat de ramp plaatsvond. Gezamenlijk moeten zij ervoor zorgen dat er toekomstperspectief is, maar dan moet eerst de grootste dreiging uit de weg worden geruimd. Dat is een hels karwei, maar gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek. Of dat genoeg zal blijken is nog maar zeer de vraag.

Afwisseling van zwakke en sterke gedeelten

Om maar gelijk de spanning weg te nemen: MaddAddam is een heel aardig boek, maar haalt niet het niveau van de voorgaande delen in de reeks. Vrij ongebruikelijk, want een gemene deler van trilogieën van toekomstromans is dat het middelste deel het zwakste is.

Het duurt even voordat MaddAddam je weet te pakken. De meeste aandacht gaat aanvankelijk uit naar Toby en haar communicatie met de onwetende, maar snel lerende crakers. Weinig tempo, weinig spanning, Atwood probeert de aandacht gevangen te houden met wisecracks en (andere) lapmiddelen zoals nogal flauwe humor.
Als Atwood de aandacht naar Zeb verlegt verandert dat. Ineens geraakt zij op dreef, het verhaal is dan pakkend. Het is dan weer bijna storend als beide verhaallijnen elkaar gaan afwisselen en het af en toe toch weer een worsteling wordt.

In tegenstelling tot de eerdere delen heeft het verhaal niet zo veel om het lijf. Het is vrij voorspelbaar wat er zal gebeuren, het verrassende zit hem in enige mate in de manier waarop de gebeurtenissen zich ontvouwen.

MaddAddam komt krakend en piepend op gang en komt pas op stoom als wordt teruggeblikt op het leven van Zeb. Uiteindelijk is dat de redding van dit boek dat verder niet heel bijzonder is. Een tikkeltje spijtig is dat wel, want de trilogie als geheel is zeer de moeite waard, het had een waardiger slot verdiend.

Over Margaret Atwood

Bestel je boeken bij Bazarow en steun de boekenbranche. Lees hier waarom en hoe.

MaddAddam
MaddAddam #3
Margaret Atwood
Fantasy / SF
Prometheus
2013
Hardcover
442
Lidwien Biekmann
9789044624496
Share

2 gedachten over “MaddAddam – Margaret Atwood”

  1. Interessant om te lezen hoe jij dit boek ervaren hebt. Voor mij is het al een tijd geleden, maar in mijn blog lees ik terug dat ik de humor wel kon waarderen. Toby’s verhaal vond ik net als jij te traag.

    Beantwoorden
    • De humor vond ik soms flauw, soms geslaagd. Toch bekroop mij het gevoel dat ze het verhaal niet op gang wist te trekken en dat met humor probeerde te maskeren en het mij daarom ging tegenstaan.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.