Mr. Mercedes – Stephen King

 

Degelijk, maar weinig verrassend

Stephen King heeft zijn sporen verdiend met een flink aantal boeken die een mix zijn van  horror, spanning en fantasy. Mr. Mercedes is het eerste deel van een trilogie die enigszins afwijkt daarvan. Het is een rechttoe – rechtaan thriller met uitsluitend realistische elementen. Helaas, zou je bijna zeggen, want in de afgelopen jaren is maar al te vaak gebleken dat echt  gepleegde en beoogde misdaden overeenkomsten vertonen met wat in dit boek gebeurt.

Onopgeloste misdaad

Met een auto inrijden op een menigte is geen nieuw soort misdaad. De beelden van die ene Koninginnedag zijn afschuwelijk en ook in de afgelopen jaren is het te vaak voorgevallen, in verschillende varianten, op verschillende plaatsen. In Mr. Mercedes rijdt iemand op een massa mensen in die in de rij staan te wachten tot de banenbeurs opent. Acht doden en een flink aantal gewonden is het resultaat. Het is één van de zaken die de inmiddels gepensioneerde rechercheur Bill Hodges niet heeft kunnen oplossen.

Na een tijdje krijgt hij een brief van de dader die aankondigt dat hij nog iets veel groters van plan is. In die brief staan details van de misdaad die alleen de dader kan kennen. Het is het begin van een race tegen de klok om deze gek te stoppen.

Vakkundig, maar het wringt ook

Het is het stramien dat al vaker is gevolgd. Niets mis mee als het vakkundig gebeurt en daarop is niets aan te merken. Het leest vlot, het zit degelijk in elkaar, de spanning is goed gedoseerd.

De personages zijn goed bedacht. De gepensioneerde agent voldoet perfect aan het plaatje van iemand die zijn persoonlijkheid heeft ontleend aan zijn werk. Eenmaal met pensioen weet hij niet veel beters te doen dan voor de televisie hangen en ongezonde troep tot zich nemen. De crimineel beschikt over bovengemiddelde vaardigheden en is tegelijk zo gek als een deur. Zijn verslaafde moeder, vergane glorie inmiddels, is de enige vrouw die hij heeft bemind.

En toch. Ondanks dat het vlot leest en het keurig aan alle regels van genre voldoet wringt er een en ander. Want waarom gaat Hodges niet naar de politie? Hij heeft immers nog goede contacten met zijn voormalige partner(s). Wat het meeste stoort zijn enkele onwaarschijnlijke toevalligheden. Precies op de juiste momenten ontmoet Hodges de mensen die hem kunnen helpen. De student die zijn gras maait blijkt een computerexpert. Plotseling is er die verre verwant van de eigenaresse van die bewuste Mercedes die over vaardigheden beschikt die Hodges niet heeft en die hij goed kan gebruiken in zijn strijd.

Het heeft weinig zin om andere mankementen te benoemen. Alles overziende is Mr. Mercedes vooral een degelijke thriller die lekker leest. Er is wel een verschil met veel van zijn andere boeken. Meestal was het verhaal daarvan aardig tot erg goed, maar viel het einde tegen,  onbevredigend. Dat is hier niet het geval. Weliswaar niet verrassend, tamelijk voorspelbaar, maar het voldoet wel aan alle regeltjes der thrillerkunst.

Mr. Mercedes is geen hoogvlieger, maar is goed genoeg om wel benieuwd te zijn naar de volgende delen.

Mr. Mercedes
Bill Hodges
Stephen King
Thriller
Luitingh - Sijthoff
2014
Paperback
440
Annemarie Lodewijk
9789024564675
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder