De onscherpte van de wereld – Iris Wolff

 

Familiebanden overleven een misdadig regime

Het regime van Ceauşescu liet niemand ongemoeid. Zelfs in een klein afgelegen dorp in een Roemeense uithoek waren de mensen niet veilig. In zo’n klein dorp wonen Florentine en Hannes. De onscherpte van de wereld van Iris Wolff begint als Florentine zwanger is en dringend naar een ziekenhuis moet. Het is een moeizame tocht door de sneeuw in een rijtuig maar ze komt er. Het komt goed en na een moeizame bevalling wordt Samuel geboren.

Zeven verhalen, met Samuel als rode draad

Zijn leven vormt de rode draad in het in zeven delen opgeknipte verhaal van drie generaties vanaf ongeveer 1970 tot ruim na de ineenstorting van het Oostblok. Vader Hannes is dominee en het gezin heeft een flink, weliswaar omheind, terrein ter beschikking. In de zomer komen twee mannen logeren, Lothar en Benedikt (Bene). De zwijgzame Samuel kan het goed met hen vinden, hij komt helemaal tot rust in hun aanwezigheid. Zo’n twintig jaar later ontmoet Samuel bij toeval Bene weer, zonder wederzijdse herkenning maar weer voelen beiden zich goed in elkaars aanwezigheid.

In de tussentijd is er van alles gebeurd. Hannes krijgt te maken met de geheime dienst die hem in het vizier heeft. Het enige wat hij heeft misdaan is dat hij zich het ongenoegen van een spion van de geheime dienst op de hals heeft gehaald. Als Samuel ouder wordt krijgt hij een relatie met Stana, de dochter van die man, natuurlijk heel pikant. Het weerhoudt hem er niet van om te vluchten. Het leven in Roemenië staat hem niet aan. Zijn familie en zijn vriendin blijven achter, maar na de val van het regime kan hij eindelijk weer naar huis. Bene, die hij inmiddels in Berlijn heeft ontmoet, vergezelt hem. Eenmaal bij het geboortehuis van Samuel  wacht beide mannen een grote verrassing.

Er gebeurt veel in dit beknopte boek

De onscherpte van de wereld telt maar net iets meer dan tweehonderd pagina’s. Het is een uitstekend voorbeeld van compact schrijven. Er staat niets overbodigs in, toch krijg je een scherp beeld van het leven van die familie in dat kleine dorp. Het is landelijk, het leven is hard en het hoofd boven water houden is een hele opgave. Daarbovenop is er de eeuwige dreiging om in de handen te vallen van de tentakels van het regime wat zorgt voor veel onderhuidse spanning.

Wolff lijkt goed te weten waarover ze schrijft. Zij is in 1977 in Roemenië geboren en als kind naar Duitsland verhuisd. Daar heeft zij onder andere taal en literatuur gestudeerd. Zij heeft drie eerdere romans gepubliceerd waarmee zij al meerdere prijzen in de wacht heeft gesleept. Ook De onscherpte van de wereld is heel goed ontvangen en dat is begrijpelijk. De karakters komen goed uit de verf, net als de sfeer, het verhaal is meeslepend. De compositie is sterk en er zitten prachtige details in die het kleur geven, zoals de Leviathan, de machine die een voorouder van Samuel heeft uitgevonden om schapenwol niet meer met de hand te hoeven reinigen.

Het is een prachtig verhaal over een, al met al, hechte familie tegen de achtergrond van een gewetenloos regime. Samuel vlucht, maar het eerste wat hij doet zodra het weer kan is terugkeren naar zijn familie waarna zij de draad weer oppakken. Aan het einde is de familie weer bij elkaar, de samenstelling is wel wat anders, maar verder is het als vanouds. Een fraai einde zonder dat het sentiment van de pagina’s druipt, het kan dus wel.

Nu maar hopen dat haar eerdere boeken ook zullen worden vertaald, en anders maar in het Duits. De onscherpte van de wereld smaakt naar meer, veel meer!

De onscherpte van de wereld
Iris Wolff
Roman
Signatuur
2021
Hardcover
211
Chiara Tissen
9789056726874
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.