Donker hart – Gillian Flynn

Verspild talent

Donker hart van Gillian Flynn is een thriller, uitgebracht in 2012. Het is wellicht bekender onder de Engelse titel, Gone girl, wat ook de titel is van de film van dit boek. Het is overladen met prijzen en nominaties en dat wekt verwachtingen. Helaas heb ik al te vaak meegemaakt dat die niet worden waargemaakt, dus ik begon al met enige reserves hieraan.

Inhoud / flaptekst

Nick en Amy zijn vanwege de crisis gedwongen om van New York terug te verhuizen naar Nicks deprimerende geboortestad Carthage, in Missouri. Wanneer Amy spoorloos verdwijnt op hun derde trouwdag, verdenkt de politie Nick onmiddellijk. Amy’s vrienden onthullen dat ze zwanger was, en dat Nick daar alles behalve blij mee was. Alle signalen wijzen erop dat Nick iets met haar verdwijning te maken heeft, zeker als bekend wordt dat hun huwelijk op knappen stond en hij al ruim een jaar een verhouding had met een van zijn studentes.

Maar Nicks kant van het verhaal is, uiteraard, anders. Ja, hij was vervreemd geraakt van zijn eigen leven, van zijn vrouw en van zijn werk. Maar hij zweert dat hij onschuldig is, en gaat daarom zelf op onderzoek uit. Terwijl Nick verwoede pogingen doet om erachter te komen wie hem probeert dwars te zitten, vraagt de lezer zich af: wie is écht te vertrouwen?

Mijn indruk

Donker hart is interessant opgebouwd. Voor het grootste deel wisselt het af tussen het heden met Nick in de hoofdrol en het verleden, middels dagboeken, met Amy in de hoofdrol. Via die dagboeken werkt het verhaal langzaam naar het heden toe. Binnen die verhaallijnen zijn er ook terugblikken. Het zou rommelig kunnen zijn, maar Flynn houdt het verhaal overzichtelijk. Als lezer raak je de weg niet kwijt.

Het is duidelijk dat het verhaal draait om twee personen. Amy is opgegroeid als een prinsesje dat het middelpunt vormde van een bijzonder succesvolle jeugdboekenreeks. Het is een verwaand en verwend kreng, dat gewend is om altijd haar zin te krijgen. Nick is eenvoudiger, maar zeker niet smetteloos, noch de perfecte echtgenoot. Amy is gezegend met een grote intelligentie en een bijzonder vermogen om de waarheid naar haar hand te zetten. Die vaardigheden gebruikt zij vrijwel uitsluitend met maar een doel: het volledig beheersen van Nick. Zij is bereid daar heel ver in te gaan.

Toch niet die topper

Naast enkele kleinere bezwaren zit daarin het grootste probleem dat ik met dit verhaal heb. Wat bezielt zo iemand? Waarom doe je al die moeite, plan je alles zo tot in detail met evengoed de kans op mislukking, voor dit uiteindelijk behoorlijk banale doel? Had zij nou echt niets beters te doen, had zij haar capaciteiten echt niet anders kunnen inzetten? Andere bezwaren dan. Het duurt behoorlijk lang voordat er iets vsn spanning in het verhaal komt, het bouwt tergend langzaam op. Als je eenmaal doorhebt hoe het zit, en dat is al ruim voor het einde, valt dat beetje spanning ook nog weg. Vervolgens duurt het ook weer te lang voordat je het tamelijk voorspelbare einde hebt bereikt. Flynn gebruikt af en toe geforceerde kunstgrepen om het verhaal op gang te houden en om de plot rond te krijgen. Ook de nogal kinderachtige manier waarop een soort van speurtocht naar cadeaus in het verhaal is verweven past niet goed bij volwassen mensen met een behoorlijke intelligentie. Eigenlijk is het te flauw voor woorden.

Ik noem dit verspilling van talent. Dat slaat enerzijds dus op Amy, zie hiervoor, anderzijds op de auteur. Flynn heeft talent, de opbouw van het boek is in opzet goed en stilistisch is er weinig op aan te merken. Helaas doet de plot nogal geforceerd aan en zitten er te vaak slappe momenten in Donker hart. Slecht is het niet, dat zou overdreven zijn, maar de loftuitingen waarmee dit boek is overladen acht ik schromelijk overdreven.

Donker hart
Gillian Flynn
Thriller
Boekerij
2012
Paperback
444
Hanneke van Soest, Herman van der Ploeg
9789022562260
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder