Café Terminus – Robert Brouwer

Café TerminusGeen daden maar dromen

Arnhemmer Robert Brouwer studeerde aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Hij slaagde met de novelle Café Terminus. Nadat hij de nodige verbeteringen heeft aangebracht, was de tijd rijp voor publicatie van deze kleine roman. Voorin staat een korte passage uit het leesrapport van de hand van Graa Boomsma en dat is positief van toon. Dat wekt verwachtingen.

Tussen droom en daad…

Martin Molle is de hoofdpersoon en verteller. Hij is 58, eenzaam en bevindt zich op dood spoor. Zijn moeder is aan het einde van haar leven beland, het kan niet lang meer duren. Zijn bezoekjes aan haar zijn verplichte nummertjes. Met grote tegenzin gaat hij erheen en het kan hem niet kort genoeg duren. Daarnaast is Norbert Heiltjes de enige persoon met wie hij contact heeft, buiten zijn werk als schoonmaker.

Hij noemt deze Norbert zijn goede vriend, ook al is hij in vrijwel alles zijn tegenpool:

“Norbert weet wat hij wil. Hij maakt af waar hij aan begint. Als hij de heg moet snoeien, snoeit hij de heg.”

Martin is meer het type Walter Mitty. In gedachten is hij zelfverzekerd, mannelijk en heeft hij geen moeite om aan de vrouw te komen, ga zo maar door. In zijn dromen is er plaats voor liefde, warmte en genegenheid, in het echte leven is hij een initiatiefloos sulletje met niets van dat alles. Toch weet hij op een of andere manier de aandacht te trekken van Valerie, een stuk jonger dan hij. Zij neemt hem op sleeptouw en leidt hem naar terreinen waar hij nooit eerder is geweest.

Aan het einde van Café Terminus komen alle drie personen weer aan bod. Of het een happy end is, moet de lezer zelf maar ontdekken.

Verzorgd debuut

Technisch en qua verhaal zit het met Café Terminus wel goed. Brouwer weet het karakter van Martin goed te schetsen. Stilistisch is het verzorgd, de observaties zijn nauwkeurig. Toch lijkt er iets te ontbreken. Hoe raak het soms ook is, het is een beetje schuchter, bescheiden. In tegenstelling tot veel andere debutanten die nogal eens te veel willen laten zien van wat zij allemaal in huis hebben, heb je hier het gevoel dat er meer in zit.

Het zou zomaar kunnen dat het er in een volgend boek beter uitkomt, want er is zeker een basis waarop deze auteur verder kan bouwen.

Café Terminus
Robert Brouwer
Roman
Finisterre
2023
Paperback
156
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

1 gedachte over “Café Terminus – Robert Brouwer”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder