Een studie in rood – Arthur Conan Doyle

Een studie in roodHolmes en Watson redden matige plot

Bij het woord detective zal de naam Sherlock Holmes vermoedelijk bij de meeste mensen als eerste te binnen schieten. Zijn naam is iconisch, de verhalen over hem zijn al in vele soorten en maten (her)uitgebracht en verfilmd. Een studie in rood is de eerste titel van de reeks die Arthur Conan Doyle aan hem en zijn onafscheidelijke assistent John Watson is gewijd.

Dubbele moord vlotjes opgelost

Een studie in rood begint met Dokter Watson die als legerarts de oorlog in wordt gestuurd. Hij raakt gewond en kan weer terug naar Engeland. Via een kennis komt hij in contact met Sherlock Holmes, een hyperintelligente en veel te zelfverzekerde arrogante betweter zonder werkende sociale antenne die deductie tot kunst heeft verheven. Als er zaken zijn die Scotland Yard te machtig zijn, schakelen ze hem in en dan komt het wel goed.

Holmes ontvangt een brief van Scotland Yard. Er is een dode man gevonden, met overal bloedsporen, maar de man is niet uitwendig gewond. Een kolfje naar de hand van Holmes die al snel een idee heeft van wat er aan de hand is. Met wat slimmigheidjes weet hij het onderzoek op gang te helpen en al heel snel is de dader van een dubbele moord gepakt.

Halverwege schakelt het boek naar Utah waar de mormonen zich hebben gevestigd. Een vader en een klein meisje zijn de enige overlevenden van een groep gelukzoekers (een beroep zo oud als de wereld). Hun einde lijkt nabij als zij door hun levensmiddelen heen zijn. Zij worden gevonden en gered door de mormonen. Met grote sprongen vliegt het verhaal door de jaren heen en als het meisje inmiddels is uitgegroeid tot een schoonheid begint de strijd om haar hand en de rest.

Zwakke en sterke punten

Het tweede deel van Een studie in rood bevat het motief voor de misdaden uit het eerste deel en dan weet je ook wie de dader is. Een interessante opbouw, die in weinig lijkt op wat in de laatste decennia min of meer de standaard is geworden.

Dit boek bevat heel wat zwakke punten. Het zit boordevol clichés, een aantal plotwendingen zijn nauwelijks geloofwaardig te noemen, de diepgang is beperkt, kortom, het vraagt heel wat meegaandheid van de lezer om dit allemaal serieus te nemen. Als een debutant dit in de huidige tijd als manuscript zou inleveren, zou het vermoedelijk geen kans op publicatie maken.

Positieve zaken zijn er evenwel ook genoeg. Je snapt wat de dader zover heeft gebracht dat hij twee mannen vermoordt, dat is sterk uitgewerkt. Ook leer je heel wat achtergrond kennen van de idiote mores van de mormonen. Het vertelplezier spat van de pagina’s af, maar het zijn toch vooral de uiterst fascinerende hoofdpersonen Holmes en Watson die de dragende krachten zijn van een debuut dat, ondanks de zwakke punten, zeker smaakt naar meer.

Overigens grote complimenten voor deze prachtige uitvoering: een prachtige omslag, hoogwaardig en glanzend papier, een boek dat alleen al hierdoor de aandacht weet te trekken!

Een studie in rood
Arthur Conan Doyle
Detective
Infodok
2023
Harde kaft
124
Debby Nieberg
Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.