De scharrelaar – Diverse auteurs

De scharrelaarFraaie verhalen en mooie illustraties

Even iets heel anders. Ik kreeg van uitgeverij Noordboek een boek dat door het leven gaat als een Vogeltijdschrift voor lezers met als titel De scharrelaar. In vorm en opzet doet het denken aan Hard gras, het al heel wat langer bestaande Voetbaltijdschrift voor lezers. Ook hierin schrijven verschillende auteurs een verhaal, er is plaats voor wat poëzie en er zijn fraaie illustraties. Niets mis mee overigens, het zijn beide fraaie uitgaven, bedoeld voor verschillende doelgroepen, hoewel enige overlap niet valt uit te sluiten.

Boeiende levensverhalen met vogels als gemene deler

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: De scharrelaar bevat een aantal prima verhalen! En zoals dat wel vaker het geval is met het bespreken van verhalen is het ondoenlijk om ze allemaal aandacht te geven. Je haalt krenten uit de pap, zonder de bedoeling de anderen ermee tekort te doen. Het is deels ook een kwestie van smaak.

Als Marja Vuijsje een dode mus ziet vlakbij haar huis komt oud zeer naar boven. Deze vogel lijkt vredig te zijn gestorven. Het doet haar denken aan die keer dat ze, terwijl ze aan het rouwen was om een verbroken relatie, een dode, jonge gierzwaluw aantrof. Soms ligt de beeldspraak voor het oprapen. Het vlieggedrag van deze vogels die niet permanent hier verblijven, fascineerde haar, maar die vreugde werd getemperd bij de aanblik van het beestje. Door beide gebeurtenissen was de vreugde over de aankomst van de gierzwaluwen, meestal in het voorjaar, getemperd maar niet verdwenen. Tijdens de “uitpraatgesprekken” ging haar aandacht meer uit naar de buitelende vogels dan naar de woorden van haar voormalige partner, tot diens frustratie.

Alexander Reeuwijk doet verslag van een reis naar India waar gebieden voorkomen die vogelliefhebbers doen watertanden. Na lezing van zijn verhaal begrijp je waarom. Remco Daalder is pas 27 als er een vaste verbintenis dreigt, met iemand op wie hij niet uitgekeken  raakt, denkt hij. De dreiging van zekerheden en verantwoordelijk gedrag brengt hem ertoe de eenzaamheid op te zoeken. Hij heeft tijd voor zichzelf nodig. Hij gaat naar het uiterste puntje van Europa, de Shetland-eilanden. Vogels kijken, heel bijzondere, zonder gezelschap. Het brengt hem tot inzichten, hij weet na die reis in ieder geval wel wat hij wil.

Aanstekelijk enthousiasme

Job van Tol vertelt over de roerdomp, de vogel die je met enig geluk kunt horen via zijn kenmerkende roep, een exemplaar zien is een ander verhaal. Deze vogel, ook wel rietreiger, weet zich uitstekend aan zijn omgeving aan te passen. Luc Hoogenstein vertelt over hoe zijn belangstelling voor vogels al op jonge leeftijd is gewekt en hoe hij als jonge tiener met een vriendje naar Terschelling ging om vogels te spotten.

Als je al die enthousiaste verhalen zo leest begrijp je wel waar de fascinatie vandaan komt. Vogels zijn er in allerlei soorten en maten, iedere soort heeft wel iets kenmerkends, veelal is dat de kleur, soms gedrag of geluid. Als je niet veel meer soorten kent dan mussen, kraaien en duiven denk je dat ze allemaal op elkaar lijken met wat kleine variaties, maar niets is minder waar. Naarmate je meer oog krijgt voor deze diersoort, en daar hoef je niet veel meer voor te doen dan af en toe even stilstaan en om je heen kijken, maar dan ook echt kijken, merk je de enorme verscheidenheid.

Het grappige in deze editie van De scharrelaar is ook wel dat er ongemerkt wat vooroordelen worden bevestigd. Vogelaars zijn eenlingen en hoewel ze wel vaak met medeliefhebbers op pad gaan is loze praat ongewenst. In een van de verhalen wordt het verschil met gelegenheidsliefhebbers fraai beschreven.

Even een persoonlijke noot. Ik heb mij geregeld verwonderd over wat mannen, veelal bebaard, en vrouwen ertoe brengt om voor dag en dauw op te staan om door verrekijkers te staan turen. Nu ik wat meer in de gelegenheid ben om in de natuur te vertoeven, begin ik die fascinatie steeds beter te begrijpen. Zonder dat ik er heel fanatiek mee bezig zal gaan, is mijn enthousiasme wel toegenomen. Een boek annex tijdschrift als De scharrelaar met zijn prachtige, aanstekelijke verhalen en mooie illustraties maakt het enthousiasme alleen maar groter. Ik verheug mij op volgende edities!

De scharrelaar
Diverse
Non-fictie
Noordboek
2023
Paperback
112
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder