Het slechte pad – Robert Galbraith

Het slechte padAls thriller wél geslaagd

Cormoran Strike is een interessante hoofdpersoon zoals je die wel vaker tegenkomt in thrillerseries: een problematisch privéleven, een afkomst waaraan hij liever niet herinnerd wil worden, een carrière die na een vervelende ervaring ertoe heeft geleid dat hij zich maar heeft gevestigd als privédetective, hij moet toch wat, en een praktijk die hem geregeld in een lastig parket brengt. Het slechte pad is het derde en tot nu toe het beste deel in deze reeks van Robert Galbraith.

IJzersterk plot

Vanaf het eerste deel is Robin Ellacott de assistente van Strike. Deze dame kan veel, is intelligent en heeft geen last van fysieke problemen zoals Strike, wiens been is geamputeerd en die het moet doen met een prothese. Dat is handig voor als hij vervoer nodig heeft, maar ook in andere aspecten is zij heel belangrijk voor hem. Er zijn gebieden waar zij hem de baas is. Ofwel: als team zijn zij ijzersterk.

Aan het adres van de praktijk wordt een pakket bezorgd met een lugubere inhoud: een afgehakt vrouwenbeen. Het is een bepaald niet verkapt dreigement. Strike heeft vier mensen die hij daartoe in staat acht, een van hen is ook bij de politie in het vizier. Tijdens de zoektocht naar de mogelijke dader moeten zij diep graven in het verleden van hen en dat levert niet alleen inzicht in gruwelijke details, maar het zorgt er ook voor dat zij steeds groter gevaar lopen naarmate het duo dichterbij komt.

In alle opzichten is Het slechte pad een thriller die aan de verwachtingen voldoet. De spanning is goed gedoseerd, de dwaalsporen doen hun werk en het vergt van de speurders het nodige doorzettingsvermogen en ook wel wat geluk om de dader te vinden. Niks mis mee.

Maar dan de rest

Dat J.K. Rowling, de echte naam van Robert Galbraith, in staat is tot het schrijven van meeslepende verhalen heeft zij ruimschoots bewezen in de Harry Potter-serie. Ten opzichte daarvan heeft zij nu veel, zeg maar gerust veel te veel, aandacht voor de privélevens van en de onderlinge verhoudingen tussen de hoofdpersonen. Robin Ellacott heeft al jaren een serieuze relatie met een vreselijk jaloerse man, die het niet kan hebben dat zij een baantje heeft op dit niveau met als bijkomstigheid de band die zij heeft met Strike. Het is verschrikkelijk, het gezeur hierover, het breken dan wel toch maar met elkaar verder en misschien toch trouwen is niet te harden. Strike heeft zelf ook wel wat gedoe met een ex, maar dat is in dit deel gelukkig wat minder prominent.

Het slechte pad is een boek met twee gezichten: de hoofdplot is zeer goed, de zijlijnen zorgen vooral voor ergernis met als gevolg dat die vooral diagonaal worden geconsumeerd.

Het slechte pad
Robert Galbraith
Thriller
Boekerij
2016
E-boek
560
Sabine Mutsaers
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.