Mijn jaar in boeken 2016

Hoewel het jaar nog niet helemaal voorbij is kan ik nu, 18 december 2016, wel alvast de balans opmaken van 2016.

Ik heb circa 100 boeken gelezen in allerlei soorten en maten. Circa de helft hiervan was geheel eigen keuze, een klein aantal heb ik gelezen als onderdeel van leesclubs en voor uitgeverijen. (in het blauw: links naar recensies)

Meest verrassend: door de vorm en de wijze van vertellen: Methode 15/33 van Shannon Kirk
Leukste / meest humoristische) boek: Maaierstijd van Terry Pratchett
Zwakste boek: Ik zal je altijd vinden van John Ajvide Lidquist
Tegenvallers. Die waren er zeker, maar misschien ook door de te hoge verwachtingen die ik vooraf had: Het zijn dus niet per se de minste boeken die ik heb gelezen. De drie grootste tegenvallers:
Pogingen iets van het leven te makenHendrik Groen
Rode sulfur
Robert Bosnak
Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld
Frederik Backman

Voordat ik mijn top tien ga neerzetten wat opmerkingen en conclusies:
Ik heb erg veel goede romans gelezen, doch een aantal haalt niet eens de top tien. Om maar wat te noemen: De vreemdelingAlbert Camus, Liefde – Karl Ove Knausgard, Goede mensen Nir Baram.

Met non-fictie heb ik altijd wat moeite. Het genre bevalt mij bijzonder goed, maar om tot mijn favorieten te worden gerekend ontbreekt het meestal aan één aspect: het moet mij om wat voor reden dan ook raken. Toch wil ik de prachtige non-fictie boeken die er bovenuit steken nog eens onder de aandacht brengen:
Ik was één van henMaarten Zegers. Ik merk dat ik mij eraan erger dat een licht werkje als dat van Hendrik Groen met alle prijzen aan de haal gaat, terwijl dit echt een “journalistiek huzarenstukje” is (quote van NRC)
De wijsheid van een tandeloze glimlach Daniel Klein. Toelichting overbodig.
Haaienkoorts Morten Strøksnes. Al genoeg aandacht aan besteed en terecht.
Onbehagen Bas Heijne. Prachtig, maar eerder een waardevolle beschouwing dan een boek
De corporate tribeDaniëlle Braun en Jitske Kramer. Prachtig vormgegeven en zeer waardevolle inhoud.

Het valt op dat de top tien vrijwel geheel uit Europese auteurs bestaat, 9 stuks maar liefst, waarvan 2 Nederlands. Alleen de toppositie gaat naar een auteur van buiten Europa maar die is dan ook van de buitencategorie.

Over de top tien: de top vier betreft verhalen die mij echt geraakt hebben en een diepe indruk hebben achtergelaten. Die staat wel vast. De nummers 5 tot en met 10: dat is willekeuriger, de volgorde kan, afhankelijk van stemming en dergelijke, morgen anders zijn.

Hier dan de top tien met links naar recensies:
10        Slaap zacht Johnny IdahoAuke Hulst
9          De discipel Hjorth Rosenfeldt
8          Nemesis Jo Nesbø
7          De kozakkentuin Jan Brokken
6          De vlamberken Lars Mytting
5          De laatste handWieslaw Mysliwski
4          Drie dagen en levenslang Pierre Lemaitre
3          Het duistere dalThomas Willmann
2          De drie bruiloften van ManolitaAlmudena Grandes
1          Kafka op het strandHaruki Murakami

Mijn jaar in boeken 2015

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder