Drone – Bart-Jan Kazemier


Politiek en spanning gaan hand in hand

Bart-Jan Kazemier
heeft met zijn tweede thriller Drone een actueel thema als onderwerp. Als oplettende lezer was een krantenbericht voor hem interessant genoeg om dat uit te werken tot een volwassen factionthriller. Sinds de verschijning is de ontwikkeling van wat deze onbemande vliegtuigjes kunnen stormachtig doorgegaan. Het thema lijkt daardoor actueler dan ooit.   

Drone kent twee verhaallijnen. De minister van Defensie Ava Rodenburg ziet haar plannen om tot aanschaf van een aantal Drones over te gaan mislukken. Bij stemming in de Tweede Kamer komen twee personen die de doorslag zouden moeten geven niet opdagen. Het leidt tot problemen in de regering en een serieus dreigend conflict met de Amerikaanse producent. Een forse boete dreigt.

Tegelijk krijgt zij te maken met een andere dreiging. Eliot Koler heeft zeer gevoelig materiaal in handen gekregen dat het project enorme schade kan toebrengen. Koler kan er pas mee naar buiten komen als er onaantastbare bewijzen zijn dat de inhoud klopt. Hij gaat op zoek naar de mensen die het verhaal kunnen staven. Tegelijk wordt hij op de hielen gezeten door de geheime dienst die koste wat kost wil voorkomen dat deze zaken uitlekken.

Drone begint met een aantal korte hoofdstukken waarin verschillende personen worden geïntroduceerd. De rol die zij spelen in de twee belangrijkste verhaallijnen is niet meteen duidelijk. Omdat de verhaallijnen lang synchroon lopen maar aanvankelijk weinig verbanden kennen duurt het even voordat je er greep op krijgt en de samenhang weet te vinden. Als een ervaren auteur weet Kazemier beide verhaallijnen mooi samen te laten komen. Zodra dat het geval is neemt de spanning toe, wordt er toegewerkt naar een fraaie ontknoping en heeft Kazemier aan het slot nog een daverende verrassing in petto.

De stijl is verzorgd, vlot te lezen, hoewel sommige passages te lang zijn uitgesponnen. Ruim twee pagina’s besteden aan wat gebeurt tussen de landing in Amerika en het gesprek met de opdrachtgever, datgene waar het uiteindelijk om draait, is te veel van het goede. Andere passages zijn weer net iets te jachtig.

Het thema is actueel en herkenbaar. Al dan niet zo bedoeld, de belangrijkste politici in Drone lijken wat weg te hebben van politici van vlees en bloed. De gelijkenis tussen Ava Rodenburg en Jeanine Hennis-Plasschaert en die tussen Stahlman en Mark Rutte ligt voor de hand.

De morele dilemma’s van Rodenburg zorgen een extra dimensie. Voorbeeld: haar vader heeft als een van haar voorgangers zijn politieke stempel gedrukt maar door de info van Koler staat de reputatie van haar vader ook nog eens op het spel. Het is interessant om te zien hoe deze bewindsvrouw daarmee omgaat.

Drone is een goed uitgewerkte thriller die in een verzorgde stijl is geschreven. De variatie in tempo tussen de hoofdstukken met het politieke spel en de actierijke hoofdstukken met Eliot Koler is prettig, ondanks dat de balans soms zoek is. Het voorkomt enerzijds het gevaar van saaiheid waar politieke thrillers last van kunnen hebben, het vermindert ook het kunstmatig en vaak overdreven jachtige van veel actiethrillers.

 

Drone Boek omslag Drone
Bart-Jan Kazemier
Thriller
Cargo
Januari 2016
Paperback
410

 

Minister van Defensie Ava Rodenburg wil de Kamer laten instemmen met de aankoop van een nieuw type drone. Ze probeert uit alle macht de leider van de grootste oppositiepartij te overtuigen haar te steunen, maar hij stelt bijna onmogelijke eisen. Terwijl haar positie onder druk komt te staan vraagt de MIVD haar goedkeuring voor een uiterst controversiële opdracht.

Intussen krijgt voormalig militair Eliot Koler onverwacht een bericht van een oud-collega. Binnen defensie lijkt iets zeer ernstigs aan de hand. Een harddrive met gevoelige data is verdwenen. Eliot komt bij zijn zoektocht al snel uit in Afghanistan. Daar moet hij de confrontatie met zijn verleden aangaan en vrezen voor zijn leven: de MIVD heeft hem in het vizier. Hij is een staatsvijand geworden.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder