Dem Horizont so nah – Jessica Koch


Triest maar waar, al te waar helaas
Het lijkt een bijna onmogelijke opgave om een waargebeurd verhaal te schrijven met jezelf in de hoofdrol en er dan in te slagen het te presenteren als een roman, fictie. De Duitse Jessica Koch is er op indrukwekkende wijze in geslaagd om een vormende periode uit haar leven te beschrijven zonder dat je de indruk hebt dat het grotendeels over haarzelf gaat. Dem Horizont so nah heet het werk, een debuut waarmee ze in één klap een bekende naam is geworden in Duitsland en dat na vertaling bijzonder goede verkoopcijfers in de VS heeft weten te behalen.

Hoofdpersoon is Jessica, inderdaad de auteur. Ze schrijft over zichzelf in de derde persoon. Ze is jong, geniet van het leven en heeft een veelbelovende toekomst. Tijdens een feestavond ontmoeten zij en haar vriendin een trio knapen die hun aanwezigheid aan hen opdringen. Om er maar vanaf te zijn wisselen zij mobiele nummers, branieschoppers die toch niets meer van zich laten horen. Het loopt anders. Jessica is meer onder de indruk van één van de jongens dan zij had gedacht, het gaat om Danny. Als hij nalaat contact met haar op te nemen trekt zij de stoute schoenen aan en belt hem zelf op.
Zij spreken af en zij worden vrienden. Langzaam maar zeker wordt het meer dan een vriendschap.

Jessica is verliefd tot over haar oren. Danny houdt de boot in eerste instantie af, hij is degene die afstand houdt, vooral lichamelijk. 
Tot zover lijkt het een voorspelbaar liefdesverhaaltje te worden. Dat is het niet. Danny heeft een bijzonder traumatiserende jeugd gehad. Hij heeft dat gecompenseerd door zichzelf onafhankelijk en onoverwinnelijk te willen maken. Financiële onafhankelijkheid ligt in het verschiet door een veelbelovende carrière als fotomodel, lichamelijk doordat hij een bijna onoverwinnelijke kickbokser is. Het lijkt oppervlakkig, maar dat is gezichtsbedrog. Hij is rustig, bescheiden en weet wat hij wil; een goede toekomst voor de enkeling om wie hij geeft. Hij heeft een groot probleem: hij weet heel zeker dat hij niet oud zal worden, een belangrijke reden om aanvankelijk afstand te bewaren. De oorzaak daarvan is terug te voeren op datgene wat in zijn jeugd is voorgevallen.

Danny heeft een huisgenote voor wie hij door het vuur gaat, iets waaraan Jessica aanvankelijk maar moeilijk kan wennen. Het gaat om Christina, een jonge vrouw met eveneens een traumatische achtergrond.
Het drietal groeit naar elkaar toe en slaagt erin om met elkaar om te gaan op een vrij ongedwongen manier. Jessica en Danny zijn een stel, Christina is naar ieders tevredenheid het vijfde wiel aan de wagen.
Het lijkt een bestendig leven te kunnen worden. Spelbreker is de beperkte levensverwachting van Danny. Zijn horizon is dichterbij dan van de anderen.

Dem Horizont so nah heeft alle ingrediënten om een larmoyante tranentrekker te zijn. Dat is het niet. Je leeft intens mee met de drie hoofdpersonen, hun gevoelens, hun vriendschap. Het boek is een achtbaan van emoties, van vrolijke onbekommerdheid tot intens verdriet, van grote vreugde tot enorme woede, van binden tot noodgedwongen loslaten.

In het algemeen weet Jessica Koch de grens te bewaken tussen gevoeligheid en sentimentaliteit, doch met name in het laatste kwart van het boek slaagt zij daar minder goed in. Het is haar vergeven, wat er gebeurt is niet misselijk en kan niemand onberoerd laten.

De auteur heeft de gebeurtenissen inmiddels achter zich gelaten. De levensgeschiedenis van Danny en Christina heeft zij in twee andere delen van de Danny-trilogie opgeschreven, evenzeer boeken die succesvol zijn.

Dem Horizont so nah is een zeer ontroerend boek. Geregeld bekruipt je het gevoel dat het allemaal wel wat veel van het goede is, dat de dramatiek is overdreven. Je moet geregeld tot jezelf laten doordringen dat er niets aan is verzonnen. Een onvoorstelbaar trieste gedachte.

Dem Horizont so nah Boek omslag Dem Horizont so nah
Danny trilogie
Jessica Koch
Roman, waargebeurd
FeuerWerke Verlag
Augustus 2016
Hardcover
463


Die Geschichte einer großen Liebe. Eine Geschichte über Vertrauen, Mut, Schmerz, Verzweiflung und die Kraft loszulassen. Eine wahre Geschichte.

Jessica ist jung, liebt das unkomplizierte Leben und hat Aussichten auf eine vielversprechende Zukunft. Als sie eines Abends das Haus verlässt, ahnt sie nicht, dass sie ihrer großen Liebe begegnen wird. Sie ahnt nicht, dass diese Begegnung ihr gesamtes Weltbild verändern wird. Und vor allem ahnt sie nicht, dass sie schon bald vor der schwerwiegendsten Entscheidung ihres Lebens stehen wird ...

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.