Alex – Pierre Lemaitre

Cover van Alex door Pierre Lemaitre
Alex, de spannende en meeslepende thriller van Pierre Lemaitre

De huiveringwekkende thriller Alex opent met de schokkende ontvoering en marteling van Alex Prévost. Ze wordt op straat in Parijs in elkaar geslagen en afgevoerd in een witte bestelbus. Haar kidnapper lijkt uit op maar één ding: Alex langzaam en lijdend zien sterven. Alex – oogverblindend mooi, vindingrijk en met een volstrekt eigen moraal – blijkt geen gewoon slachtoffer…. Commandant Camille Verhoeven heeft geen enkel aanknopingspunt, geen verdachte en geen spoor. Alleen een snel afnemende hoop. De eigenzinnige Verhoeven en zijn ploeg leveren een strijd tegen de klok. En Verhoeven wordt om geheel eigen redenen door dit misdrijf diep geraakt. Over het raadsel van Alex tast hij tot het laatste moment in het duister in deze superieure whydunnit, die met recht is gedoopt tot internationale thrillersensatie van het jaar.

Alex is een huiveringwekkende whydunnit

Omdat het eerste deel uit de reeks van Pierre Lemaitre rond Camille Verhoeven zo bijzonder goed was ben ik in één moeite doorgegaan met het tweede deel. Het was, deze schrijver kennende, niet zozeer de vraag of deel twee, Alex, goed zou zijn maar meer of het zich kan meten met diens voorganger Irene. Het antwoord kan kort zijn: ook dit boek is weer van grote klasse. Het is eens temeer een bevestiging van de schrijfkwaliteiten van deze auteur. 

De plot

Vergeet een kalme opbouw of een rustige introductie. In Alex is het spel meteen op de wagen als een jonge vrouw, Alex Prévost, wordt ontvoerd, Zij wordt naar een afgesloten ruimte gesleept en zij wordt naakt opgesloten in een kooi die tot ooghoogte wordt opgehesen. Dit is al vernederend genoeg, maar het wordt erger. Haar ontvoerder mijdt contact, zij kan niet rechtop zitten noch languit liggen en de splinters van het ruwe hout maken bewegen nauwelijks mogelijk. Zij kan niet anders dan haar ontlasting te laten lopen. Haar ontmenselijking wordt door de ontvoerder via foto’s vastgelegd.
De zwijgzame ontvoerder komt dagelijks wat water en voedsel brengen dat voor dieren is bestemd. Zij moet het ermee doen. Als op een kwade dag ratten in de ruimte terechtkomen moet zij deze ook nog van zich af zien te houden.

Wie denkt dat als de ontvoering voorbij is het verhaal tot een einde kan komen en de zaak kan worden opgelost komt bedrogen uit. Te eenvoudig voor Lemaitre, een auteur die uitblinkt in plotwendingen in goed doordachte en uitgewerkte verhalen. Hoewel de eerste helft van Alex al zinderend spannend is moet het echte werk nog beginnen. Er volgen nog verschillende misdaden en er vallen slachtoffers. Als aan het slot de zaken zijn opgelost rest maar één ding: begrip voor het motief van de dader die het spektakel voorziet van een briljant slotakkoord!

Volgorde

Er is enige verwarring ontstaan over de volgorde van de (korte) reeks doordat de boeken niet in de juiste volgorde in vertaling zijn uitgebracht. Maar Alex is een logisch vervolg op Irene. Dat blijkt vooral uit het feit dat Verhoeven inmiddels een paar jaar ouder is geworden. In de tussenliggende jaren heeft hij vooral geworsteld met de nasleep van wat in deel één is gebeurd.

Mening over Alex

Qua stijl is het een echte Lemaitre. Prachtige personages die hij in een paar zinnen weet te typeren, goede sfeertekening, een perfecte mix tussen plot en aandacht voor het privéleven van Verhoeven. Er is wel een opvallend verschil: in Alex wordt het verhaal vooral in de tegenwoordige tijd verteld. Dat werkt uitstekend. Je leeft door deze verteltechniek intens mee met Alex Prévost, haar vernedering, haar angst en met alles wat daarop volgt.

De plot in Alex is bijzonder goed uitgewerkt. Het heeft alle trekjes van een politiethriller maar het is veel meer dan dat. Het is het verhaal van een verrot leven, van iemand die op jonge leeftijd al geestelijk en fysiek zwaar is mishandeld, maar niet zo zwaar dat de veroorzakers aan de wraak kunnen ontkomen. Weer een meesterstuk van Lemaitre!

Meer informatie over het boek

Andere besprekingen van boeken van Lemaitre:
Drie dagen en levenslang
Tot ziens daarboven
Vrije val
Irene

Pierre Lemaitre – Wikipedia

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder