September 2018

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

In september gelezen: zes romans, waarvan drie die al behoorlijk oud zijn en twee non-fictieboeken.

De eerste was Krakatiet van Karel Capek. Een ander boek van hem Oorlog met de salamanders vond ik geweldig. Van Krakatiet was ik wat minder onder de indruk. Wel een interessant gegeven, aardig opgezette uitwerking maar af en toe was de humor flauw en ik vond de (lyrische beschreven) aandacht voor de verliefdheden van de hoofdpersoon te veel van het goede. Heel aardig.

En dan eindelijk Knut Hamsun! Zwervers is het eerste boek van hem en wat vond ik het goed zeg.

“De thematiek is geweldig uitgewerkt, de belangrijkste personages zijn onvergetelijk en de schets van het moeizame leven in Noorwegen van ruim een eeuw geleden is indrukwekkend mooi. Maar bovenal is Hamsun een geweldige verteller.”

Daarna mijn kennismaking met Tomas Espedal, Buiten de orde. En die beviel uitstekend!
“Het is een verhaal over de liefde, ongewoon en onmogelijk. Veel meer dan dat behelst het dunne boek niet. Het lijkt thematisch wat mager maar aan de manier waarop Espedal het verloop beschrijft en dat stilistisch behoorlijk overtuigend doet heb je eigenlijk al genoeg. Soms hoeft het niet meer te zijn dan dat.”

Gevolgd door De wafelfabriek van Roman Helinski. Een heel aardig boek, stijl beviel mij maar ook enkele dingen die op mij ongeloofwaardig overkwamen. Wel de moeite waard.

Eindelijk vertaald, Beate en haar zoon, een novelle van Arthur Schnitzler. Prachtig, interessant en zo mooi geschreven!

Een boek van de voor mij onbekende schrijfster, Nicole Montagne, De verzuimcoördinator. Deels autobiografisch en deels essays over kunst, met een bindend thema. Vlot, geschreven, informatief en leerzaam.

Een tegenvaller van Murakami, kan dat? Ja dus. Ik vond Hard-boiled Wonderland en het einde van de wereld weinig bijzonder en gaandeweg werd het een beetje geworstel om uit te lezen. Kan een keer gebeuren, blijf wel fan van hem.

En op het nippertje in deze maand uit gelezen, De eeuw van mijn moeder door Maria Janssen. Een prachtig beeld van het leven in Nederland, met name Den Haag, in de negentiende eeuw met de levensloop van haar moeder als rode draad.
Heel meeslepend, het geeft een prachtig beeld van de veranderingen die Nederland heeft doorgemaakt. Omdat ik een deel van mijn leven in Den Haag heb gewoond herkende ik heel veel, veel bekend terrein, misschien mede daarom, sprak het mij zeer tot de verbeelding. Recensie volgt, maar ik kan wel verklappen dat die lovend zal zijn.

Vooral goede boeken, heerlijke maand. Mijn favoriet van deze maand: Zwervers van Knut Hamsun. Een schrijver van wie ik zeker meer wil lezen!.

Zie hier links naar eerdere afleveringen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder