De verzuimcoördinator – Nicole Montagne

De verzuimcoordinator van Nicole MontagneOver wat er niet (meer) is

Nicole Montagne (1961) heeft Vrije Grafiek gestudeerd in Utrecht en cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Haar werk is te zien (geweest) op diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Daarnaast is ze als docente verbonden aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Inmiddels zijn er ook enkele boeken verschenen die goed zijn ontvangen. Haar meest recente werk is De verzuimcoördinator, een verhalen- en essaybundel.

Het titelverhaal geeft meteen de essentie van deze bundel aan. De verzuimcoördinator heeft als taak afwezigheid te registreren. Met die afwezigheid begint dit boek; een man, O., die een belangrijk deel van zijn leven uit het zicht heeft weten te houden, verlaat opeens zijn gezin. Hij laat een leegte achter maar dat niet alleen; hij lijkt ook op de vlucht voor zijn schuldeisers. De achtergebleven krijgen bezoek van deurwaarders, op allerlei plaatsen zijn aanmaningen verstopt. Het is een volkomen verrassing en werpt een heel ander licht op het gedeelde verleden.

Er is meer dan hetgeen je ziet

Gaandeweg worden allerlei lege plekken ingevuld. De persoon O.is in werkelijkheid voor een deel een heel ander persoon geweest dan degene voor wie hij zich uitgaf. Dat thema keert terug in de essays over (vooral) beeldende kunst. Je ziet iets anders dan je ziet, er staat niet wat er staat. Voorbeeld: je kunt als schilder een boom schilderen, maar je kunt ook zo  veel weglaten dat alleen de essentie overblijft. Je kunt zien dat het een boom is, nog steeds, maar de verdere invulling is aan de kijker. Zoals O. ook maar een deel van zijn identiteit prijsgaf.

Andere verhalen gaan terug naar de tijd waarin de muur viel als symbool van de vele grote veranderingen aan het eind van de jaren tachtig in Oost-Europa. Terugkijkend is het min of meer wel duidelijk dat er iets in de lucht hing, maar in de aanloop naar die gebeurtenissen was het allemaal nog niet zo helder. Montagne vertelt daarover in enkele verhalen waarin zij de sfeer beschrijft in Praag; er hing iets in de lucht, maar wat? Mensen zagen toen niet wat nu zo duidelijk lijkt.

Mooie afwisseling

De verzuimcoördinator gaat voor een deel over wat er gebeurt na het vertrek van O. Over hoe Montagne dat beschrijft, in combinatie met de plaatsen waarover zij schrijft lijkt het voor de hand te liggen om te denken dat het eigen ervaringen betreft. Zij beschrijft het leven in Praag, waar zij in 1984 stage heeft gelopen. Het speelt zich deels ook af in Brandenburg aan de Havel, waar Montagne een deel van het jaar woont.

Dit wisselt zij af met essays over kunst, haar vakgebied. Montagne doet dat bijzonder boeiend en haar besprekingen van kunstwerken zijn zeer interessant en leerzaam, ook voor degenen die er wat verder van af staan.

De invalshoek is origineel. Over hoe je een persoonlijke ervaring (zo lijkt het althans) weet te combineren met beeldende kunst en met recente geschiedenis, over hoe je een relatie weet te leggen tussen een persoonlijke ervaring en met de wereld daarbuiten.

De verzuimcoördinator is boeiend, vlot geschreven, informatief en leerzaam. Mooi boek, een aangename verrassing.

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder