De rekening – Jonas Karlsson

 

Gewone man in absurde omstandigheden

Jonas Karlsson is een Zweedse acteur en schrijver. Zijn eerste naar het Nederlands vertaalde boek was De kamer, een aangrijpend, satirisch en tegelijk maatschappijkritisch verhaal over een zonderling op een kantoor. Dat werd gevolgd door De rekening, een wederom nogal absurd verhaal over een weinig bijzondere man die de dupe dreigt te worden van een instantie die in staat lijkt om zijn leven grondig te verzieken.

Een absurd hoge rekening

Op een gewone dag ligt er ineens een vreemde rekening op zijn deurmat. Niet zomaar één, maar een rekening die gezien zijn geringe inkomen onbetaalbaar is. De orde van grootte is ongeveer een half miljoen euro en dat voor iemand die een eenvoudige baan heeft in een videotheek. Het bedrag is te absurd om ervan te schrikken en hij laat de factuur onbetaald. Tot er een herinnering komt en het wel degelijk serieus blijkt te zijn.

Hij schrikt nu wel en probeert contact op te nemen met de vage instantie die de rekening heeft gestuurd. Dat gaat niet zomaar. De wachttijd is een paar uur en neemt eerder toe dan af. Uiteindelijk na een nacht wachten lukt het hem om iemand te spreken te krijgen. Dan begint er een vreemd spel. De dame aan de andere kant van de lijn legt hem welwillend uit dat leven nu eenmaal geld kost. Via een ondoorgrondelijk puntensysteem wordt een waarde toegekend aan de mate van geluk en de hoeveelheid tegenslag die je in het leven hebt ervaren. Hij snapt er niets van. Hij leidt een saai leven zonder hoogte- en dieptepunten. Zijn liefdesleven duurde niet lang en is voltooid verleden tijd.

Dat is nou net het punt. Van een ander die een veel uitbundiger leven heeft geleid hoort hij dat deze persoon een relatief lage rekening heeft gehad.

Wat moet je hier nu uit concluderen? Dat aan een leven als een grijze muis een hoge waarde wordt toegekend? Of is het juist beter om er uitbundig op los te leven waarmee je bereikt dat de rekening beperkt blijft?

Moeizaam verloop en teleurstellend einde

Het verhaal loopt verder wat moeizaam. Hij heeft geregeld contact met de dame van de klantenservice. Uiteindelijk weet zij een afspraak te arrangeren met mensen die iets te vertellen hebben. Er is wat gedoe, hij doet alle moeite om de rekening omlaag te krijgen, begrijpelijk.

En onvermijdelijk nadert Karlsson het punt dat hij niet goed lijkt te weten hoe dit verhaal zich moet ontknopen. Er zijn niet veel smaken: of het loopt goed af en hij kan verder met zijn leven, of juist het tegengestelde. Doormodderen is geen optie voor een verhaal als dit. En dat waar je eigenlijk al voor vreest bij een dergelijk onderwerp is het einde teleurstellend.

Karlsson is goed in het verzinnen van absurde situaties. Aanvankelijk leef je mee met het slachtoffer en begrijp je het ogenschijnlijk kansloze van zijn missie. Op den duur verflauwt dat als je merkt dat de instantie geen echte mogelijkheden heeft om door te pakken. Wat valt er te halen bij iemand die niets bezit? Moeten zij het over een andere boeg gooien en de wanbetaler op een andere manier aanpakken? Zodra dat soort vragen opkomt en er geen antwoord mogelijk is vloeit de “spanning” uit het verhaal.

De rekening gaat over een boeiend gegeven maar de uitwerking en de ontknoping zijn lichtelijk teleurstellend. Maar als je even een luchtig tussendoortje wilt lezen dan is dit daarvoor prima geschikt.

Meer over Jonas Karlsson

 

 

 

De rekening
Jonas Karlsson
Roman
Atlas Contact
2016
Paperback
158
Gerie de Boer
9789048828623
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder