Kolberg – Kevin Prenger

 

Slecht getimede propaganda

Kolberg was de naam van een plaats die sinds het tot Polen is gaan behoren Kolobrzeg heet. Het is ook de naam van de laatste grote propagandafilm die tijdens het nazibewind werd opgenomen. Het was een zeer kostbare productie die als belangrijkste effect sorteerde dat veel Duitsers eindelijk begonnen in te zien dat ze stelselmatig in de maling zijn genomen met loze beloften dat de oorlog nog niet verloren was. In die zin is het een memorabele film. Kevin Prenger beschrijft de geschiedenis van de plaats en besteedt uitgebreid aandacht aan de totstandkoming van de film.

Over de auteur

Kevin Prenger is hoofdredacteur van het grootste Nederlandstalige online naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog, TracesOfWar.nl. Daarnaast publiceert hij onder meer op historiek.net. Daarnaast heeft hij enkele boeken geschreven over obscure nazi’s en Oorlogszone Zoo, over de Berlijnse dierentuin tijdens de oorlogsjaren. Enige autoriteit kun je hem niet ontzeggen.

De onderwerpen die hij kiest wijken af van wat veel anderen over de Tweede Wereldoorlog schrijven en hebben een interessante invalshoek. Kerstmis onder vuur is daarvan een goed voorbeeld, evenals Kolberg.

Opkomst en ondergang van stad en nazibewind

Kolberg bestaat al sinds ongeveer het jaar duizend. De afgelegen plaats kreeg vooral bekendheid doordat het in 1807 wist stand te houden tegen de legers van Napoleon. Het was een uitzonderlijke prestatie, de namen van twee bevelvoerders, Gneisenau en Nettelbeck zijn sindsdien legendarisch. Naar eerstgenoemde is door de nazi’s een slagschip vernoemd.

Sindsdien groeide Kolberg uit tot een moderne badplaats. Het was ook een plaats die geliefd was bij de nazi’s en dat was grotendeels wederzijds; veel inwoners stemden op de NSDAP. De gevolgen voor het Joodse deel van de bevolking waren ook hier voelbaar, Kolberg deed hier braaf aan mee.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kolberg een relatief belangrijke plaats. Tegen het einde van de oorlog kreeg de propagandist Goebbels het idee om een film te maken waarbij het heldhaftige verleden model zou staan voor de onoverwinnelijkheid van de nazi’s. Goebbels haalde alles uit de kast, de makers kregen carte blanche om er een groot spektakel van te maken. Dat ging ten koste van mensen en materialen die ook voor de oorlog zouden kunnen worden ingezet. Het resultaat was een monsterlijk dure film.
Toch zat het Goebbels niet lekker. De film was niet naar zijn zin. Veel materiaal werd verwijderd en de film moest flink worden aangepast totdat het naar zijn zin was.
Dit leidde tot grote vertraging. Toen de film eenmaal klaar was, was de strijd vrijwel gestreden en de nederlaag onvermijdelijk. Het tonen van de film had een averechts effect. In plaats van dat de mensen werden gesterkt in hun standvastigheid vielen hen de schellen van de ogen. Het nazibewind raakte zijn laatste restje geloofwaardigheid kwijt.

Na de oorlog ging Kolberg tot Polen behoren en kreeg het zijn huidige naam. Alle Duitsers werden verdreven. Inmiddels heeft het iets van zijn (militaire) belang teruggekregen.

Goed gedocumenteerd, keurig afgewerkt

Kevin Prenger heeft een enorme hoeveelheid bronnen geraadpleegd om tot dit resultaat te komen. De geschiedenis van Kolberg is lang en de ontwikkeling van een kleine nederzetting tot een modern kuuroord is fascinerend en met veel gevoel voor treffende details beschreven. Dat geldt ook voor de totstandkoming van de film. Hij belicht uitgebreid de achtergrond van de belangrijkste personen, regisseur en hoofdrolspelers, en plaatst het ook goed in de context van de propagandamachine van de nazi’s.

Kolberg wordt verlevendigd met verschillende levensverhalen uit die periode en bevat bijzonder veel achtergrondinformatie. Prenger neemt ook de tijd om toe te lichten hoe het met de film en met een aantal belangrijke personen na de oorlog is vergaan. Het maakt het compleet. Weer een interessant boek over de Tweede Wereldoorlog, een schier onuitputtelijke bron van verhalen.

Kolberg
Kevin Prenger
Non-fictie
Brave new books
2020
Paperback
242
9789402100891
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 gedachten over “Kolberg – Kevin Prenger”

  1. Interresant, Jan. Ik zou het best willen lezen, maar ik blijf altijd maar lezen over WW-II en moet een keuze maken. Vorig jaar een enorme biografie van Goebbels gelezen, dus ik ben dat verhaal tegengekomen. Je kunt mijn recensie over die biografie op GoodReads lezen, mocht je belangstelling daarvoor hebben. Maar de strekking was dat ik die biografie eigenlijk niet aanbeveel. Blijf gezond, Jan!

    Beantwoorden
    • Ik heb je bespreking gezien. Lijkt mij een interessant boek, maar ik ben bang dat het er niet van komt. Toch bedankt en ook aan jou: blijf gezond!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder