Mei 2020

 

In mei is er qua gedwongen binnen vertoeven weinig veranderd. Ook in deze maand was er veel tijd om aan lezen te besteden. Het kostte niet veel moeite om in mei aan elf boeken te komen, mede dankzij wat extra vrije dagen.

Welke boeken heb ik dan in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

De boeken die mij niet zo goed bevielen:

Lege harten van Juli Zeh: “een schoolvoorbeeld van hoe je een in aanleg interessant thema om zeep kunt helpen.”

De hartenvreter van Boris Vian: “niets is gewoon, het is een aaneenschakeling van absurdisme. Vian voert dit ver door. Velen hebben vreemde namen en hoe verder we in het verhaal komen hoe absurder de datering is. De hartenvreter begint op 28 augustus en eindigt een paar jaar later op 15 mariuli.”
Ik had er meer van verwacht.

Russisch voor beginners van Dominique Biebau: “Het is een misdaadroman, maar ontbeert de spanning die daarbij past. Wie het heeft gedaan ligt te veel voor de hand, waarom het is gedaan is te snel duidelijk en hoe het is gedaan is niet echt verrassend.”

Boeken die mij goed bevielen

Waarom moet ik u tegen jou zeggen van Karin Driegen: “een vlot geschreven verhaal. Het taalgebruik is verzorgd en eenvoudig waardoor het gemakkelijk leest. De sfeer van het plattelandsleven in oorlogstijd komt goed over evenals de twijfels en de latere spijt van Minnie, de hoofdpersoon.”

Tussenruimte van Vanessa Oostijen: “een roman die je moet ondergaan. Het is een wonderlijk mooi debuut dat doet verlangen naar meer.”

’t Hooge Nest van Roxane van Iperen: “Af en toe zie je commentaren alsof de Joodse bevolking zich als makke schapen heeft laten afslachten. Alleen al om deze onzin te ontkrachten verdient ‘t Hooge Nest alle lof en is het een belangrijke aanvulling op hetgeen wij al weten.”

De kracht van angst van Hesna Al Ghaoui: “Het is niet alleen interessant omdat het een prachtig inkijkje geeft in het werk van een oorlogscorrespondent. Het is het ook omdat het leerzaam is en omdat iedereen er wel iets nuttigs en bruikbaars uit kan halen.”

Handboek van een twijfelaar van Ethan Canin: “een mooi en liefdevol verhaal bevat dat vooral gaat over een bijzondere vader – zoon relatie. Beide geniaal, beide onbeholpen.”

Het is te koud om te sterven van Christian Frascella: Interessante hoofdpersonen, sterk plot en mooie sfeertekening. “een sterke thriller van Christian Frascella.”

De uitschieters

Dagen zonder eind van Sebastian Barry: “een verbluffend mooi boek. Prachtige stijl, meeslepend verhaal, het laat je achter met tegenstrijdige gevoelens en ondanks vele thema’s en onderwerpen is het bondig. Een pageturner die doet verlangen naar meer van deze schrijver.”

In de verte van Hernan Diaz: “een bijzonder fascinerende roman. De hoofdpersoon is onvergetelijk. De zoektocht op zichzelf is niet zo interessant, dat zijn wel de personen die hij ontmoet en hetgeen hij onderweg beleeft. De landschapsbeschrijvingen zijn prachtig, de sfeer is mooi neergezet. Maar de eenzaamheid van Håkan overheerst alles, de levende legende die zich steeds beter weet te redden maar die nooit over het gemis van zijn broer  heen weet te komen.”

Het was al met al weer een mooie leesmaand! Het ligt voor de hand dat mijn favoriet één van twee laatstgenoemde boeken is. Een diepe buiging voor Hernan Diaz maar Dagen zonder eind is zonder twijfel mijn favoriet van mei.

Hier de link naar eerdere afleveringen

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 gedachten over “Mei 2020”

  1. Wat leuk, ik heb afgelopen maand ook een paar boeken van deze lijst gelezen. Ik was erg onder de indruk van ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’ van Karin Driegen. Ik las ook ‘t Hooge Nest’, dat raakte me enorm. En ik las ‘Russisch voor beginners’ en dat was voor mij toch de uitschieter. We verschillen van smaak daarbij, maar ik vond jouw blogpost hierover erg leuk om te lezen!

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je reactie. Russisch voor beginners wordt heel uiteenlopend gewaardeerd, het is prima en maar goed ook dat smaken verschillen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder