Vechten voor Eva – Joost Uitdehaag

 

Sympathiek verhaal met een boodschap

Vechten voor Eva is een boek gebaseerd op persoonlijke ervaringen. In hoeverre dat betrekking heeft op de personages is niet echt duidelijk, maar zeker is wel dat de auteur, Joost Uitdehaag, veel kennis heeft van de medische kant van de zaak. Hij is onderzoeker en werkt aan nieuwe therapieën tegen kanker. Een mogelijk succesvolle nieuwe therapie tegen die ziekte speelt een belangrijke rol in dit boek.

Ongeneeslijk ziek of is er toch nog hoop?

Het gaat om immuuntherapie. Het onderzoek heeft geleid tot een medicijn dat in Nederland is ontwikkeld maar dat door verkoop van de onderneming verder wordt ontwikkeld door de nieuwe eigenaar in de Verenigde Staten. Het middel zou goede kansen bieden om te genezen van een tot op heden ongeneeslijke vorm van huidkanker. De nog jonge moeder Eva, met een kind van twee, lijdt aan die ziekte. Uit de verschillende onderzoeken die zij heeft ondergaan blijkt dat het maar één kant op gaan: de onvermijdelijke dood. Het is in een te vergevorderd stadium om met de in Nederland beschikbare middelen ervan te kunnen genezen.

Eva lijkt steeds meer in haar lot te berusten, in tegenstelling tot de mensen in haar omgeving. Vooral vriendin Manon grijpt elke mogelijkheid aan die kan helpen om Eva te laten genezen. Manon komt in aanraking met Richard, een man die betrokken is geweest bij de ontwikkeling van een medicijn. Ze reist met Eva naar de Verenigde Staten om deel te nemen aan de testfase, maar het is vergeefse moeite. Er is toch nog hoop. Richard komt erachter dat er nog wat restanten uit de ontwikkelingsfase in Nederland zijn achtergebleven en hij denkt dat hij met zijn kennis in staat is om het verder zelf te ontwikkelen. Maar dan doemen andere uitdagingen op. Hoe komt hij erachter waar hij het kan vinden en hoe kan hij het in bezit krijgen? Dat kan alleen maar langs illegale weg. Vanaf dan krijgt Vechten voor Eva trekjes van een spannende thriller.

Symptomen van een verziekt stelsel

Uitdehaag heeft eerder twee fantasyromans geschreven die opvielen door een diepere laag. Ook in dit boek wil hij meer vertellen dan alleen maar het verhaal van Eva, Manon en de kans, hoe miniem ook, om te genezen van een dodelijke ziekte. Hij neemt je mee in de wereld van kankeronderzoek en, voor zover je dat als leek kunt beoordelen, met kennis van zaken.

Onderliggend is het een aanklacht tegen de manier waarop de zorg in Nederland zich heeft ontwikkeld. De behandelend artsen hebben nauwelijks tijd voor het menselijke aspect van hun werk. Efficiency en het sturen op kostenbesparing staan daaraan in de weg, er is alleen maar tijd voor het technische deel van hun werk.
Een ander wezenlijk aspect gaat over de farmaceutische industrie. Onderzoeken, veelal gefinancierd met publieke middelen, mislukken vaker dan dat zij slagen. Dat is onvermijdelijk. Maar als er dan een middel succesvol lijkt te worden dan is het aan de farmaceutische industrie om daar bakken met geld mee te verdienen.

Het zijn trieste symptomen van een verziekt zorgstelsel. Vechten voor Eva stelt dat nadrukkelijk aan de orde. Het leest gemakkelijk en bij vlagen is het een spannend, dan weer aangrijpend verhaal. Dat er passages zijn die nogal veel technische termen bevatten maakt het soms lastig maar het kan moeilijk anders. Maar dat er gesprekken in het Engels zijn weergegeven terwijl die in anderstalige boeken wel naar het Nederlands worden vertaald is onnodig. Het zijn kleine kanttekeningen bij een verder sympathiek boek dat tegelijk een serieus probleem aan de kaak stelt.

 

Vechten voor Eva
Joost Uitdehaag
Roman
Nimisa
2020
Paperback
305
9789492337665
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder