Opwindende tijden – Naoise Dolan

 

Enorme tegenvaller

Opwindende tijden, het debuut van Naoise Dolan, is weer eens het bewijs dat je je van een aanbeveling van een grote naam beter niets kunt aantrekken. Op de voorkant noemt niemand minder dan Hilary Mantel het “kostelijk, scherpzinnig en onbevreesd, een innemend debuut”. Dat wekt verwachtingen, toch? Helaas, geen enkele van deze kwalificaties kan op dit boek betrekking hebben.

Flinterdun verhaal

Het verhaal in Opwindende tijden is dun. Ava, een jonge vrouw, verlaat Dublin om in Hongkong te gaan lesgeven aan kinderen van rijke ouders. Ze was somber geweest in Dublin en had zich ingebeeld dat een andere omgeving zou resulteren in een andere gemoedstoestand. Ze ontmoet daar de bankier Julian en trekt al snel bij hem in. Dat komt haar goed uit. Van haar salaris kan ze geen fatsoenlijke woonruimte bekostigen en bij hem kan ze gratis wonen. Ze doen aan liefdeloze seks. Een emotionele band hebben ze niet. Julian is vooral verliefd op zijn werk, Ava is geen type voor gevoelens. Gesprekken tussen hen zijn verbale gevechten waarin ze er vooral op uit lijken te zijn elkaar in snedigheid de baas te zijn.

Als Julian een paar maanden weg moet voor zijn werk kan Ava daar blijven wonen. Dan ontmoet ze Edith, van welgestelde komaf, en tussen hen ontstaat een relatie. Het komt goed uit dat ze de woning van Julian daarvoor kunnen benutten. Als hij terugkomt ontstaat er een vreemde driehoeksverhouding waaraan een einde komt als Julian definitief wordt overgeplaatst. Ava komt voor een keuze te staan: gaat zij mee met Julian of kiest zij voor Edith?

Eentonige communicatie, platte personages en waarom Hongkong?

Het zijn ingrediënten waarvan een auteur die wat vlieguren heeft gemaakt mogelijk een aardige roman zou kunnen maken. Dat is Naoise Dolan niet gelukt. Aan het begin zou je nog kunnen denken dat het een boek wordt dat die veelbelovende titel waarmaakt. De dialogen zijn scherp, verbaal vuurwerk, mits je van ironie, sarcasme, cynisme en nihilisme houdt. Dat is even leuk misschien maar 300 pagina’s met dat soort communicatie gaan je op den duur de keel uithangen.

De personages zijn nauwelijks interessant. Edith en Julian zijn bijfiguren die je vergeet zodra je het boek dichtslaat. Ava blijft iets langer hangen maar niet in positieve zin. Zij is zo’n type dat als je haar ergens zou tegenkomen je al snel op zoek zou gaan naar een volgende gesprekspartner. Gewoon vertrekken kan natuurlijk ook, want wat heeft zij weinig te bieden. De desinteresse in haar leerlingen is typerend. Van de meeste leerlingen weet zij na maanden lesgeven nog steeds de namen niet. Tja, die Aziatische kinderen lijken ook allemaal zo op elkaar dat je ze alleen van elkaar kunt onderscheiden door hun naambordje.

Je kunt je ook afvragen waarom het zich in Hongkong afspeelt. Het had zich overal kunnen afspelen waar woningen, klaslokalen en Starbucks beschikbaar zijn. En dat terwijl Hongkong op zichzelf door de politieke ontwikkelingen al garant staat voor Opwindende tijden. Gemiste kans.

Een lesboek Engels zou misschien wel interessant zijn

En toch is er iets wat wel goed uit de verf komt. Ava is lerares Engels. De passages waarin ze de finesses van de Engelse taal moet uitleggen zijn ook meteen de beste. Helaas kan dat Opwindende tijden niet redden. Het heeft er alle schijn van dat Dolan vermoedelijk een fantastisch lesboek over Engelse taal zou kunnen produceren, maar dat een goede roman schrijven echt te veel gevraagd is. En Hilary Mantel zet haar geloofwaardigheid op het spel met haar aanbeveling die de plank in elk opzicht misslaat.

Opwindende tijden
Naoise Dolan
Roman
Atlas Contact
2020
Paperback
304
Lisette Graswinckel
9789025458263
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder