De duiker – Mathijs Deen

De duikerSterke plot

Vrijwel precies een jaar na de eerste Waddenthriller, De Hollander van Mathijs Deen, is deel twee verschenen, De duiker. Het eerste boek viel vooral op door de uitvoerige en fraaie beschrijvingen van het Waddengebied, de plot was niet bijzonder. Dit boek heeft hij in alle rust kunnen schrijven tijdens een verblijf op Vlieland als “artist in residence“. Het is te zien aan het resultaat. De aandacht voor de omgeving is er nog steeds, maar beter gedoseerd, en de plot is een stuk beter.

Lugubere moordzaak

De duiker draait om de moord op Jan Matz, een gescheiden man die geld verdient met schimmige klusjes. Hij is onder meer op zoek naar scheepswrakken en mogelijk kostbare inhoud. Matz is gestuit op een klein vrachtschip dat in 1950 is vergaan en dat een fortuin aan koper vervoerde en zich nog aan boord van het schip bevindt. Een nachtelijke plundertocht overleeft hij niet. De opvarenden van een kotter zien zijn lichaam. Hij blijkt met handboeien te zijn vastgeketend aan het schip dat hij wilde ontdoen van zijn lading. Als laatste daad heeft hij een pose aangenomen die lijkt op knielen.

Het is die vreemde pose die de Duitse rechercheur Liewe Cupido, om wie beide boeken draaien, een laatste zetje geeft naar de oplossing van deze moordzaak. Want dat is het, zo wordt gaandeweg wel duidelijk.

Het is een moeizame speurtocht en zo hoort het ook. Cupido zoekt in eerste instantie in de directe omgeving van het slachtoffer. Zijn er kapers op de kust die ook wel trek hebben in die vette kluif? Is het een wraakactie? Geen vreemde gedachte, als je ziet wat zijn oudste zoon heeft uitgespookt, zoals de mishandeling van een leeftijdgenoot met blijvende invaliditeit tot gevolg. Een zaak die nog niet is opgelost, maar de beschermende houding van Matz zet kwaad bloed bij de ouders van die knaap. Dan is wraak niet uitgesloten. Of is er toch iets anders aan de hand?

Goed gedoseerd, geloofwaardige verwikkelingen en personages

De plot van De duiker zit heel goed in elkaar. Zoals het een goede thriller betaamt zijn er dwaalsporen, onderzoeken die doodlopen en toevalstreffers die het onderzoek de goede kant op helpen. Soms, en ook dat zie je bij meer thrillers, grenst dat aan het randje van geloofwaardigheid. De vondst van een wimperhaar, die aan een foto is blijven plakken, van een allergische medeplichtige helpt Cupido op de goede weg.

Deen zet je vakkundig op het verkeerde been. Tijdens het lezen heb je zo je vermoedens wie het zou kunnen hebben gedaan. Het wachten is op het laatste stukje bewijs. Net als je denkt dat het zover is, blijkt het ineens een heel andere kant op te gaan.

Goed gedoseerd en goed passend is de aandacht voor het leven op de Wadden(eilanden), net als voor de problemen die het gevolg zijn van die mishandeling. De personages komen goed uit de verf, nukkige pubers, labiele vaders, berekenende vrouwen, ze zijn allemaal geloofwaardig neergezet.

Dan zijn er ook nog twee verrassingen die de stugge en aan zijn eenzaamheid gehechte Cupido zelf betreffen. Een vrouw, Miriam, treft zijn pad en zij gaan zelfs samen op bezoek bij zijn moeder die op Texel woont. Als hij weer terugkeert van even weg, hoort hij zijn moeder tegen Miriam zeggen, staand bij een sierkers die in november bloeit: “Het is een laatbloeier. Kersen heb je er niet van, maar zijn de bloemen niet prachtig.” Het lijkt te hinten naar een romantisch vervolg tussen die twee.

Dat zal iets zijn voor een volgend deel, want dat zal er vast van komen. Want Cupido is ook nog niet klaar met zijn privé-onderzoek naar de dood van zijn vader. Een zekere “L’homme de l’équipage” moet nog gevonden worden.

De duiker
Liewe Cupido
Mathijs Deen
Thriller
Alfabet
2023
Paperback
318
9789021341156
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder