Mindful moorden – Karsten Dusse

Mindful moordenMeedogenloos (en) grappig

Dit boek was mij geheel ontgaan en zonder de tip van de heren van De nieuwe contrabas zou ik er niet snel op zijn gekomen om Mindful moorden van Karsten Dusse te lezen. Gelukkig zijn er nog mensen die ook oog hebben voor boeken vanuit oostelijke richting in plaats van de blik vooral op Nederland, en alles wat uit westelijke en noordelijke richting onze kant op komt, te richten. Het zijn vrij zeldzame uitzonderingen in dit boekenlandschap.

De toon maakt de muziek

Hoofdpersoon is Björn Diemel, een advocaat die werkt bij een gerenommeerd kantoor en over alle vaardigheden beschikt om partner te worden, ware het niet dat zijn belangrijkste cliënt het kopstuk is van een flinke criminele organisatie. Diemel heeft als voornaamste taak om zijn goed betalende klant uit de grijpgrage klauwen van justitie te houden. Daar slaagt hij goed in, maar de crimineel beheerst zijn leven dusdanig dat zijn huwelijk op de klippen dreigt te lopen. Zijn aanstaande ex dwingt hem een cursus mindfulness te volgen. Met grote tegenzin begint hij daaraan, hij volhardt. Op zijn manier. Bij wijze van cadeau ontvangt hij het boek Onthaasten op de inhaalstrook.

Elk hoofdstuk van Mindful moorden begint met een tip uit dat boek. Adem diep in als je je gespannen voelt, denk na voordat je handelt, dat soort stressverlagende adviezen, je kent ze vast wel, ingebed in een zweverig stuk tekst. Het contrast met wat daarop volgt, kan niet groter zijn en werkt vaak flink op de lachspieren. Aan het begin moet Diemel zijn klant weer eens zien te redden. Het resulteert erin dat hij, heel mindful, een manier vindt om zich van hem te ontdoen, maar dan begint de ellende pas echt.

Enige overeenkomst met de serie Breaking bad ligt voor de hand. De ontwikkeling van een vakidioot tot een geharde crimineel is de grootste overeenkomst, maar het verschil in toon kan niet groter zijn. Breaking bad is goed, dat zeker, maar bloedserieus en spannend. Mindful moorden werkt vooral op de lachspieren. Niet alleen door het contrast, ook door onvergetelijke passages, zoals die waarin het dochtertje van Diemel de dure bureaustoelen op kantoor volkliedert met stift, tot grote ergernis van de afgeleefde, humorloze receptioniste. Ook de nonchalante toon en houding van Diemel in verhouding tot zijn (mis)daden is helemaal raak .

Origineel en aangenaam vermaak

Een van de heren van genoemde podcast beval dit boek aan om op te pakken als je onverhoopt in een leesdip bent beland of als dat dreigt te gebeuren. Dat kan ik beamen. Als je even geen zin hebt in weer een boek uit de vaak net even te smakeloze brij, pak dit dan op. Als dit boek je geen (hernieuwd) leesplezier verschaft dan is het vermoedelijk onbegonnen werk.

Inmiddels is het vervolg hierop uitgebracht, maar helaas lijkt het in vertaling hierbij te blijven. Tegenvallende verkopen, of zoiets. Misschien dat de misplaatste omschrijving als literaire thriller mensen afschrikt, die slaat nergens op.

Onbegrijpelijk, want Mindful moorden is een heel aangename uitzondering op de rimram, de vaak smakeloze eenheidsworst waar de uitgevers de lezers wel mee opzadelen. Gelukkig ligt Duitsland voor mij dichtbij en is het voor mij geen probleem om het in het Duits te lezen, want dat ik meer wil lezen van Karsten Dusse en zijn illustere hoofdpersoon staat als een paal boven water.

Mindful moorden
Karsten Dusse
Thriller
Bruna
2021
E-boek
Olga Groenewoud
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder