De waarheid en andere leugens – Sascha Arango


Waar begint de leugen?

In het echte leven bestaan ze ook, de types die overal mee lijken weg te komen. Henry Hayden is er ook zo één. Hij is de hoofdpersoon in De waarheid en andere leugens, het debuut van Sascha Arango. Een ervaren debutant, dat wel, want hij heeft al heel wat geschreven voor andere media zoals televisie en film.

Henry leidt een leven dat in de ogen van sommigen (velen?) het ideaal benadert. Gelukkig getrouwd op het oog, in goeden doen en een beeldschone minnares. Hij hoeft zelf niet te werken. Hij geeft het geld uit dat zijn vrouw verdient met het schrijven van succesvolle boeken die onder zijn naam worden uitgebracht. Zijn vrouw, Martha, prefereert een rol in de schaduw, ze schrijft en heeft geen behoefte aan wat anders.

Tot blijkt dat zijn minnares zwanger van hem is. Dilemma! Aanvaardt hij de consequenties en trouwt hij zijn minnares met het gevolg dat hij de kip slacht die zijn gouden eieren produceert? Nee dus. Hij besluit de minnares uit de weg te ruimen. Daar gaat het mis. Zonder dat hij het zich bewust is brengt hij toch Martha om het leven. Wat volgt is een keten van gebeurtenissen die langzaam maar zeker zijn droomleventje om zeep helpen.

In hoog tempo volgen de plotwendingen elkaar op. Tussen de bedrijven door wordt de lezer af en toe een blik op het verleden van Henry gegund. Van het beeld van de charmante dandy blijft uiteindelijk niet veel meer over.

Aan de soepele schrijfstijl kun je nauwelijks zien dat De waarheid en andere leugens het romandebuut is van Arango. Het leest makkelijk, de plotwendingen zijn fraai bedacht en worden overtuigend gepresenteerd. Het tempo is heel prettig, de stijl licht zonder dat hij in de val trapt die een verhaal als dit in zich heeft, zoals dat het ongeloofwaardig en kolderiek wordt. Het is komisch zonder dat het slapstick wordt, dramatisch zonder dat het sentimenteel wordt. De personages zijn heel aardig bedacht en krijgen net voldoende diepgang mee.

De waarheid en andere leugens is een heerlijk boek, een heel fijn romandebuut. Helaas wijst (nog) niets erop dat er een opvolger komt.

De waarheid en andere leugens Boek omslag De waarheid en andere leugens
Sascha Arango
Roman
Signatuur
24 mei 2014
Paperback
288
Goverdien Hauth - Grubben

 

Henry is een succesvol schrijver. Hij is elegant, ruimdenkend en bijzonder gevaarlijk. Want Henry is een gentleman-oplichter, die een heel aangenaam leven voor zichzelf gecreëerd heeft. Per ongeluk wordt zijn vriendin zwanger van hem. Nu moet hij zijn vrouw wel alles vertellen. Hoewel, moet hij haar echt alles vertellen? Dat zou zijn bestaan totaal ontwrichten. Het zou eenvoudiger zijn om zijn minnares uit de weg te ruimen. Maar uitgerekend bij die actie maakt Henry een onherstelbare fout. Sascha Arango stelt de vraag waar de waarheid ophoudt en waar het grijze gebied van de leugen begint. Daarbij vertelt hij het ongemeen spannende verhaal van Henry, die vrij van hoogtevrees aan de rand van de afgrond staat. Hij laat ons een man zien die zich altijd heeft weten te onttrekken aan de consequenties van zijn handelen - tot hij een stap te ver gaat.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.