Die blaue Liste – Wolfgang Schorlau


Degelijk vakwerk en nog leerzaam ook

Die blaue Liste is de eerste thriller van Wolfgang Schorlau van de reeks met Georg Dengler in de hoofdrol. Wolfgang Schorlau is een laatbloeier, zijn eersteling verscheen pas op ruim vijftigjarige leeftijd, in 2003. Hij heeft er sindsdien geen gras over laten groeien, de reeks is inmiddels gevorderd tot het achtste deel.

Georg Dengler was een succesvolle politieman. Integer en dat kostte hem zijn loopbaan. Hij kreeg te maken met gevoelige dossiers. Hij werd voor de keuze gesteld: in de doofpot ermee en een promotie als beloning of een verdere loopbaan vol obstakels. Hij nam ontslag en begon als privédetective. Dat hij ook nog in scheiding lag kwam in die zin goed uit dat hij een geheel nieuwe start kon maken.

Op zijn eerste advertentie komen meteen drie reacties. Eén daarvan gaat om een man die vermoedt dat zijn vrouw overspelig is, een zaak die op een fraaie manier wordt afgehandeld. Een andere zaak lijkt onbelangrijk. Hem wordt gevraagd of hij wil onderzoeken en bevestigen dat de vader van een vrouw daadwerkelijk bij een vliegtuigcrash om het leven is gekomen. Het lijkt een uitgemaakte zaak, maar er rijzen twijfels, die toenemen als blijkt dat na de crash geld is opgenomen met de creditcard van de man. De twijfels worden alleen maar groter als de “overledene” zich op juiste wijze heeft kunnen identificeren en een handtekening heeft gezet die door de dochter als de zijne wordt herkend.

Tegelijk zijn er twee andere verhaallijnen. De eerste betreft de moord op een topindustrieel die enkele weken voor die crash heeft plaatsgevonden. De tweede is het doen en laten van een obscuur groepje dat zich heeft laten inspireren door de RAF.
In het tweede gedeelte van het boek blijken deze verhaallijnen niet los van elkaar te staan. Zij komen mooi bij elkaar in een fraai slot.

In een toelichting laat Schorlau weten dat dit boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De moord op Rohwedder, topman van de Treuhandanstalt, de crash van een vliegtuig van Lauda Air door sabotage, zo bleek later, en een terroristische cel die een klunzige maar wel dodelijke aanslag pleegde in 1993.
Die blaue Liste is daardoor een loepzuivere factionthriller. Weliswaar zijn nog steeds niet alle omstandigheden duidelijk geworden, dan wel onder de pet gebleven, maar dat er een verband is tussen de verschillende gebeurtenissen, dat lijkt wel aannemelijk. Schorlau heeft dit kundig verwerkt in een verhaal dat misschien niet helemaal de werkelijkheid weerspiegelt, doch dat mogelijkerwijs wel heel dicht bij de waarheid zit.

Die blaue Liste is een zeer aangename kennismaking met een in Nederland helaas onbekende auteur. Zijn stijl is door sommigen wel vergeleken met die van Henning Mankell, en dat is niet zo gek. Ook de vrij trage spanningsopbouw en het verwerken van maatschappijkritiek vertoont enige overeenkomst met Mankell. Ik zou daaraan willen toevoegen dat het verwerken van feiten in een thriller wel wat weg heeft van de werkwijze van Tomas Ross.

Die blaue Liste is een puike thriller. Goed geschreven, weliswaar niet gierend van de spanning, maar met een prettige opbouw, mooi ritme en een aangename stijl, met af en toe een lichte dosis humor. Op de koop toe word je nog wat wijzer. De achtergrond van de ontmanteling en uitverkoop van de Oost-Duitse industrie na de val van de muur middels de Treuhandanstalt was een gat in mijn kennis dat hiermee is gedicht.

Wat mij betreft doodzonde dat het niet is vertaald. Maar dat terzijde.

Lees ook: Gemiste kans?!

Die blaue Liste Boek omslag Die blaue Liste
Georg Dengler
Wolfgang Schorlau
Thriller
Kiwi
2003
Paperback
352

 

Privatdetektiv Georg Dengler, früher Zielfahnder beim BKA, ist einem Fall auf der Spur, der fast zu gefährlich für ihn wird und zurückführt in die Zeit der Wende und der großen Gier ...Georg Dengler ist im Unfrieden beim BKA ausgeschieden. Sein erster Fall als Privatdetektiv verspricht leicht verdientes Geld zu werden. »Es geht um meine Freundin«, sagt der Anrufer. »Ihr Vater kam vor zwölf Jahren bei einem Flugzeugabsturz ums Leben. Merkwürdig ist nur, er rief sie vorher an und sagte, er habe die Maschine verpasst. Forschen Sie ein bisschen nach und schreiben Sie einen Bericht, damit sie wieder ruhig schlafen kann.« Der Vermisste war Mitarbeiter der Treuhand und Verfasser der »Blauen Liste« – des Dokuments, das der Deutschen Vereinigung einen völlig anderen Weg wies ...

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder