Februari 2018

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

Het eerste boek dat ik in februari voltooide was meteen een knaller: Suttree van Cormac McCarthy. Niet heel bekend in Nederland en dat is volkomen ten onrechte. Een geweldige schrijver van wie ik nu bijna alles heb gelezen en zonder uitzondering goed tot heel goed.

Gevolgd door Vraag het aan het stof van John Fante. Ook zo’n onbekende grootheid en ook veel te onbekend in Nederland. Een dun boek dat barst van de thematiek, ook al lijkt het vooral een liefdesroman.

Het moest er een keer van komen om Hoe lees ik? van Lidewijde Paris te lezen. Hoewel niet alles nieuw kan zijn, is het wel goed om wat kennis op te frissen en het is een mooi inkijkje in hoe een prof zoals zij leest. Zeer interessant.

En weer een klapper: F van Daniel Kehlmann. Mijn kennismaking met deze schrijver en het blijft niet bij dit prachtige boek; Tijl, zijn meest recente werk volgt binnenkort. Het lijkt een eenvoudig verhaal maar dit is nou zo’n boek waarin je weer van alles ontdekt als je er nog een keer doorheen gaat.

Deze stond al zo lang op mijn verlanglijst: het beroemde (beruchte?) werk van Hannah Arendt, Eichmann in Jeruzalem, misschien beter bekend van de ondertitel De banaliteit van het kwaad. Fascinerend verslag van het proces en van hoe een matig getalenteerde bureaucraat kon uitgroeien tot de man die (mede)verantwoordelijk was voor de holocaust.
Arendt stelt rechtsvragen, geeft morele beschouwingen en mede daardoor is het een bijzonder waardevol werk!

En weer een bunder Historische verhalen. Deze gelijknamige uitgeverij timmert goed aan de weg en weet telkens weer te verrassen met de variatie aan korte verhalen en de historische setting. Boeiende formule die schrijftalenten een podium biedt.

Deze heerlijke leesmaand eindigt dan toch een tikje teleurstellend. Allereerst De sneeuwman van Jo Nesbø, deel 7 in de reeks rondom Harry Hole. De vaste ingrediënten zijn er natuurlijk weer, maar het verhaal is zwak: duurt te lang, gruwelijke moorden die niet passen in deze reeks, een lachwekkend mager motief en de manier waarop de hoofdpersoon aan het slot uitgroeit tot held is bijna cartoonesk.

Gevolgd door Lief van je van Roanne van Voorst. Deze schijfster heeft een aardig thema bij de kop gepakt maar het schort toch enigszins aan een goede uitwerking. En de taaltechnische kant en redactie laat veel te wensen over.

De keuze van boek van de maand was moeilijk. Het is toch het boek geworden waar ik zo lang naar heb uitgekeken: Eichmann in Jeruzalem van Hannah Arendt

Februari was qua lezen weer een prachtige maand!

Zie hier links naar eerdere afleveringen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

4 gedachten over “Februari 2018”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.