Januari 2019

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

In januari heb ik acht boeken gelezen. De meeste daarvan vond ik goed tot zeer goed. Ofwel: het was een heel goede leesmaand zonder uitschieters naar beneden, wel naar boven.

De opbouw is deze maand anders dan vorige maanden. Niet chronologisch maar in volgorde van voorkeur; de favoriet op het einde. Ik begin met de paar boeken die mij het minst aanspraken.

De dood van Murat Idrissi van Tommy Wieringa heeft mij niet geheel kunnen overtuigen. Niet zozeer wegens de schrijfstijl maar wel door het verhaal. Het accent ligt mijns inziens te veel op de wederwaardigheden van twee niet al te snuggere jongedames en te weinig op de titelpersoon.

De glazen kooi van Nicholas Carr. Een bijzonder interessant boek dat op afgewogen wijze de voor- en nadelen van de almaar toenemende automatisering en robotisering benoemt. Goede voorbeelden, dito argumenten, geeft heel wat stof tot nadenken.

Nog een non-fictieboek, De mythe van Sisyphus van Albert Camus. Zeer interessante bespiegelingen, niet altijd even gemakkelijk te doorgronden, met een conclusie die toch wel wat simpel aandoet.

De enige thriller van januari, maar wel een goede: Woensdagkind van Peter Robinson. Het zesde deel van de reeks met Alan Banks als centrale figuur. Alle delen tot nu toe zijn prima, maar deze steekt er wel bovenuit. Zoals altijd goede sfeertekening, goed plot, rustige sterke opbouw.

Dan wordt het moeilijk. Tijd voor de in mijn ogen erg goede boeken. Te beginnen met De Duitse oorlog van Nicholas Stargardt (nog geen recensie). Over de tweede wereldoorlog gezien door de ogen van burgers en soldaten. Enerzijds is het verloop van deze oorlog vanuit Duits oogpunt bijzonder goed uitgewerkt, anderzijds is het een sterke keuze om dat tevens te bezien door de ogen van gewone mensen. Prachtig!

Ik heb bijzonder genoten van Een onberispelijke man van Jane Gardam. Heerlijke, rustige schrijfstijl. Het verhaal springt heen en weer in de tijd, maar dat is probleemloos te volgen. Het is een boek waarbij de aandacht niet mag verslappen. Je zou zomaar een belangrijk detail missen en dat zou doodzonde zijn van dit geweldige verhaal. Deel twee staat al op de nominatie om binnenkort te lezen.

Op de tweede plaats is De fikser van Bernard Malamud geëindigd. Wat een onvoorstelbaar leed moet de hoofdpersoon doorstaan en dat hij erin slaagt om het enige wat hem rest, de waarheid, niet te verkwanselen is bewonderenswaardig. En het is wederom een bewijs dat de afkeer van Joden bepaald geen uitvinding van de nazi’s is geweest. Dit boek speelt in 1913 en de haat is schokkend.

Waarmee ik naadloos aansluit op mijn favoriet van januari. Ook daarin wordt behoorlijk negatief over Joden gedacht en gesproken. Dit boek speelt in de tweede helft van de 19e eeuw. Maar het is een (trieste) bijzaak in De pop van Boleslaw Prus. Een klassiek liefdesverhaal, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Madame Flaubert maar het is zo veel meer. Een prachtig beeld van het Polen van toen met een adeldom in verval, een enorme kloof tussen arm en rijk, een enorm verschil tussen man en vrouw, het kan niet op.

Ondanks de stevige concurrentie onbetwist mijn favoriet van januari.

Link naar eerdere afleveringen

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 gedachten over “Januari 2019”

  1. Bedankt voor je januari lijst. Ik ga het e.e.a nog op Goodreads nader bekijken. Toevallig heb ik net in huis het boek van Jane Gardam. Goed je enthousiasme te lezen. Ik ga het, denk ik, maar meteen lezen!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder