November 2019

 


Niet veel, wel goed

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

Het begon zo goed. Op de helft van november had ik vier boeken gelezen, eindelijk weer eens een min of meer normaal aantal. Helaas gooide een flinke griep, gevolgd door een longontsteking, heel veel roet in het eten. Te ziek om te lezen, dan is er echt iets aan de hand. Er kwam in die tweede helft dan ook maar één boek bij  waardoor het toch weer bleef steken bij een schamele vijf boeken.

Het eerste boek dat ik in november voltooide was het prachtige De wintertuin van Jan Konst. Het gaat over een Duitse familie in de roerige twintigste eeuw. Konst heeft in heldere taal een zeer meeslepende en indringende kroniek geschreven over hoe gewone mensen deze ongewone, buitengewoon hectische periode hebben beleefd.

Het tweede boek van Sara Lövestam met Kouplan in de hoofdrol, beviel mij ook prima. Met Wensen staat vrij is zij er weer in geslaagd om een boeiende thriller te schrijven. Niet groots, maar goed genoeg om naar een volgend deel uit te zien.

Deze werd gevolgd door Op de klippen van Jane Gardam. Het is pas het tweede boek dat ik van haar heb gelezen, maar wat is zij goed! Het was weer volop genieten, een prachtig verhaal over verlangens, religie en volwassen worden. Een boek waarin veel wordt verteld en veel verborgen blijft. Jane Gardam in grote vorm!

Tsja, en toen een tegenvaller. Nog net voltooid voordat de griep toesloeg, maar ik ga niet uit van een causaal verband. Over Alle pijn van de wereld door Arnold Karskens wil ik niet veel meer kwijt dan dat het hoge ogen gooit voor het minste boek van 2019.

Over het laatste boek heb ik, zoals gezegd, ongeveer twee weken gedaan. Dat lag dus niet aan de kwaliteit van het boek, want Kerstmis onder vuur door Kevin Prenger is boeiend door de mix van persoonlijke geschiedenissen en de grote lijn van het verloop van de Tweede Wereldoorlog.

Mijn favoriet van november? Eigenlijk kan het geen verrassing zijn: Op de klippen van Jane Gardam. Ik kan het van harte aanbevelen!

Link naar eerdere afleveringen

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

4 gedachten over “November 2019”

 1. Jee, Jan, longontsteking. Niet misselijk! Hopelijk ben je weer een beetje opgeknapt. Ja, Jane Gardam heb ik ook dit jaar ontdekt! Ze is geweldig. Heb je de Old Filfth trilogie al gelezen? Helemaal genieten!

  Beantwoorden
  • Dat viel zeker niet mee, maar het gaat al stukken beter gelukkig. Ik heb nog twee delen van Old Filth te lezen, veel zin in. Ik vind Gardam ook geweldig.

   Beantwoorden
 2. Dat is niet niks Jan, veel sterkte met het herstel. Ga Jane Gardam maar eens aanschaffen. Bedankt voor deze roundup van November!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder