Mei 2021

Zo, was dat even een mooie leesmaand! Acht boeken heb ik in mei gelezen, enkele daarvan bevielen mij goed en de anderen zeer goed.

Welke boeken heb ik dan in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

Het eerste boek dat ik uitlas was Ik ben een eiland van Tamsin Calidas. Over een echtpaar dat de hectiek van het stadsleven achter zich wil laten en verhuist naar een klein eiland. Ik vermoed dat als zij van tevoren zouden hebben geweten hoe dat zou gaan dan zouden zij wellicht nog even wat langer hebben nagedacht. Het begin was stroef, daarna werd het meeslepend.

Van Kevin Prenger heb ik al meer gelezen. Zijn boeken gaan over de Tweede Wereldoorlog en die hebben telkens een bijzondere invalshoek. Zo ook Meer dan alleen Auschwitz. Het zijn twaalf bijzondere verhalen, sommige daarvan hebben veel indruk gemaakt. Wederom sterk.

Omdat een verhalenbundel is aangekondigd van de te jong overleden Carlos Ruiz Zafón heb ik mij voorgenomen om vier boeken uit de reeks Het kerkhof der vergeten boeken te (her)lezen. De schaduw van de wind had ik al langer geleden gelezen en ook bij tweede lezing beviel het mij zeer goed.

De tweede uitschieter deze maand is Al wat goud op de bergen is, het debuut van C Pam Zhang. Twee Chinese kinderen van wie de ouders zijn overleden moeten het maar zien te redden in een hen vreemd land en een vijandige omgeving. Bijzonder sterk debuut!

De onzichtbaren van Roy Jacobsen speelt ook in het verleden. Op een Noors eiland is het leven zwaar en de kleine familie heeft moeite om het met beperkte middelen te redden in het soms meedogenloze klimaat. Ook dit vond ik bijzonder goed.

Jess Walter is zo’n schrijver van wie ik al wel had gehoord maar nooit iets van had gelezen. De nietige miljoenen is een bijzonder meeslepende geschiedenis over twee broers die verzeild raken in het mijnwerkersstadje Spokane waar de vakbonden nauwelijks kans krijgen om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Een plaatselijke magnaat en de lokale autoriteiten weten dat te dwarsbomen. Tot er een daadkrachtige jongedame op het toneel verschijnt. Het wordt saai: ook deze was bijzonder goed.

De morsecode van Nathalie Briessinck was heel verdienstelijk. Het valt een beetje weg na alle pracht van de boeken die ik hiervoor heb gelezen maar het verhaal over het ontstaan van de morsetaal gekoppeld aan het zieke meisje dat niet meer kan communiceren beviel mij wel.

De laatste van deze maand was wel weer een mooie uitsmijter. In een land zonder vogels door Harry Kalmer is een dystopische roman. Klimaatverandering, een politieke omwenteling zonder weerga en een repressief regime, dat is de achtergrond van een verhaal dat in de kern gaat over een dilemma. Hoe ver ga je om het leven van je vrouw te redden? Boeiend.

Voor nog zo’n mooie leesmaand zou ik tekenen! Het is erg lastig om hieruit een favoriet te pikken, maar ik denk dat De nietige miljoenen het meeste indruk op mij heeft gemaakt. In dit geval bepaalt dat mijn keuze.

Hier de link naar eerdere afleveringen

Share

2 gedachten over “Mei 2021”

  1. Bedankt, Jan. Ik had al eerder naar aanleiding van je recensie van ‘In een land zonder vogels’ dat boek genoteerd. Nu heb ik ook ‘Al wat goud op de bergen is’ van C. Pam Zhang genoteerd. Naar beide boeken ga ik verder kijken!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.