De sjamaan van Sevilla – Govert Derix


Interessant gedachtenexperiment
Govert Derix is filosoof, ondernemer, publicist en auteur van verschillende boeken die in het algemeen goed zijn ontvangen. De sjamaan van Sevilla is in 2015 verschenen. Het is een roman met psychedelische en filosofische trekjes.

Voorin het boek citeert Govert Derix een oud Duits lied over de vrijheid van gedachte “Die Gedanken sind frei”. Het lied heeft een reputatie opgebouwd als protestlied tegen repressie en censuur. In de tijd van het nazisme werd het populair bij verzetsgroepen en om die reden is het een tijdlang verboden geweest. Het is ook meteen het belangrijkste thema van het boek.

De hoofdpersonen in De sjamaan van Sevilla zijn de tweelingbroers Felix en Gabriel Quist, respectievelijk beroemd filmregisseur en flamencogitarist. Het zijn twee zeer verschillende personen maar hebben wel een gedeelde interesse, de zoektocht naar de essentie van het bestaan.

Als hun ouders door een tragisch ongeluk om het leven komen krijgt hun leven een bijzondere wending. De vader had de wens om zijn as te laten uitstrooien in het Amazonegebied. Dit zou voor Felix goed uitkomen omdat hij het verzoek krijgt om daar iets op filmgebied te verrichten. Merkwaardigerwijs gaat Gabriel in zijn plaats. Niemand merkt er iets van, de twee broers ogen volkomen identiek.

Het blijkt te gaan om een experiment. Het was de bedoeling om te filmen wat de uitwerking zou zijn van een soort thee met hallucinante effecten op de aan geestverruimende middelen gewende Felix. Dat experiment wordt wel uitgevoerd, doch Gabriel heeft nooit iets in die zin gebruikt. Het effect is verbluffend, de gedachten van Gabriel gaan in alle vrijheid alle kanten op, maar nooit richtingloos of zonder bedoeling.

Tegelijk heeft de president van Amerika, die kennis heeft van de effecten van deze thee, vergaande ideeën over de mogelijkheden die het middel kan bieden: Big mind als variant van Big data.
Het komt allemaal fraai bij elkaar bij de première van Felix’s nieuwste film Psychedelic Festival Ouverture, waar het thema ook weer terugkomt.

De sjamaan van Sevilla kent een bijzondere opbouw. Het bestaat uit 117 korte hoofdstukken, 112 daarvan zijn analoog aan het scheikundige periodieke systeem der elementen, de 4 hoofdstukken daarna zijn de natuurlijke elementen die we al kennen uit de Griekse filosofie en het sluit af met Kwintessens, ook wel de kern van de zaak en het element waaruit volgens Plato de kosmos is gemaakt.

De stijl die Govert Derix hanteert is sober, de communicatie is vooral zakelijk van toon. Dit contrasteert fraai met de psychedelische en hallucinerende gebeurtenissen waardoor het risico van teveel zweverigheid wordt ingedamd.

De sjamaan van Sevilla is mede daardoor een erg eigenzinnig boek dat intelligent is opgebouwd, met een grensverleggende thematiek en dat is geschreven in een stijl die van meet af aan boeit.

 

De sjamaan van Sevilla Boek omslag De sjamaan van Sevilla
Govert Derix
Roman
TIC
2015
Paperback
304

 

De tweelingbroers Félix en Gabriel Quint zijn beiden op eigen wijze op zoek naar zichzelf en de essentie van het bestaan. De een als sterregisseur, de ander als flamencogitarist. Hun zoektochten krijgen een bijzondere wending door een geheimzinnige thee uit de Braziliaanse jungle. Gabriel groeit daardoor uit tot een sjamaan die door bekende persoonlijkheden wordt geconsulteerd, Félix haalt er de inspiratie uit voor zijn film Psychedelic Festival Ouverture. Wanneer de president van de verenigde Staten zich voor de thee begint te interesseren, gaan de alarmbellen rinkelen bij geheime diensten en duistere krachten achter de schermen. Daarbij hebben ook Hugo Hohenheim, het gekke genie uit Kanne bij Maastricht, en Diego, de wijze hond, hun aandeel in de gebeurtenissen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder