November 2017

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

Het eerste boek van november was een verhalenbundel: Anno Domini 892. Verhalen die in die periode gespeeld kunnen hebben, soms gebaseerd op ware gebeurtenissen. Gemiddeld van heel behoorlijk niveau, met enkele uitschieters naar boven. Uitgeverij Historische Verhalen is goed op weg en is het waard om gevolgd te worden!

En dan een prachtig boek: Lincoln in de bardo van George Saunders. Over de op jonge leeftijd overleden zoon van de Amerikaanse president Washington. De geest van die jongen beleeft het “leven” op een begraafplaats, zielen die nog niet klaar zijn voor het definitieve afscheid van het leven. Prachtig, origineel en onvergetelijk!

Oude meesters van Joost de Vries. Ik had er meer van verwacht. In aanleg een heel interessant verhaal en dito personages, maar een behoorlijke anticlimax. Daar komt bij dat het taalgebruik van de auteur mij niet zo goed is bevallen, te populair en geforceerd modern naar mijn smaak.

Deel zes in de ijzersterke serie met Harry Hole in de hoofdrol: De verlosser. Net iets minder dan de bijzonder goede voorgaande delen maar ook deze thriller steekt desondanks met kop en schouders boven het gemiddelde uit. Jo Nesbø blijft goed op dreef!

Fantasy met een boodschap, je komt het vaker tegen maar in dit geval heeft Joost Uitdehaag wel een bijzondere, één om nog even bij stil te staan: hoe om te gaan met voortwoekerende haat en de toenemende acceptatie daarvan, waardoor het de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn. De laatste tocht is de moeite waard.

En dan weer een uitschieter naar boven! Lanark van Alasdair Gray is (weer) een boek dat stamt uit het begin van de jaren tachtig en nu pas voor het eerst in vertaling is uitgebracht. Hulde aan Uitgeverij Koppernik! Ik kan het kort houden: briljant!

In korte tijd het tweede boek dat ik lees van Gerard Donovan. Julius Winsome is weer een bewijs van de bijzondere kwaliteiten van deze auteur, een prachtig werk over liefde voor een dier, wraakneming en dat in een heel bijzondere setting.

Na circa veertig jaar werd het toch eens tijd om De kellner en de levenden van Simon Vestdijk te herlezen. Van mijn leeslijst van school zijn mij niet veel boeken bijgebleven, deze wel. Het verhaal was niet eens ver weggezakt, de personages waren een feestje van herkenning. Een niet eens zo dik boek dat uitpuilt van symboliek en thematiek, bijzonder goed en blij dat ik het heb herlezen!

En de laatste dan: Dinsdag is voorbij van Nicci French, een duo dat in mijn ogen veel goede (psychologische) thrillers heeft geschreven en nu een reeks is begonnen met een psychologe in de hoofdrol die ad hoc klusjes verricht voor de recherche. Dit is het tweede deel en het duo komt op stoom!

Een goede maand, met verschillende uitschieters.
Mijn boek van de maand? Ik kan niet kiezen: twee boeken die ik van vergelijkbaar hoog niveau vond moeten de eer delen: Lincoln in de bardo en Lanark.

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.