Maart 2018

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

Het eerste boek van maart is meteen een knaller: De wereld van gisteren van Stefan Zweig. Het stond al lang op mijn verlanglijst, ik heb er veel te lang mee gewacht. Alleen de slotzin (zie de recensie) maakt het al de moeite waard, maar dat geldt eigenlijk ook voor alles wat eraan voorafgaat. Heb mij stellig voorgenomen meer van deze schrijver te gaan lezen.

Nostalgie! Dit (recensie)boek doet terugdenken aan de tijd dat uitzendingen van schaatskampioenschappen haast nationale gebeurtenissen waren, krant op schoot en meeschrijven! Titel: Leen Pfrommer, schaatscoach door vader en zoon Hiltermann.

Gevolgd door een andere klassieker: Radetzkymars van Joseph Roth. Pas het eerste boek dat ik van hem heb gelezen en het heeft veel indruk gemaakt. De “opvolger”, De Kapucijnercrypte staat klaar!

De film had ik al gezien en die vond ik fascinerend. Het boek is dat ook, Das Parfum van Patrick Süskind is een wonderlijk, bijzonder verhaal en prachtig geschreven.

Im Westen nichts Neues van Remarque had ik in mijn schooltijd gelezen, maar veel was weggezakt. Veel kwam ook wel weer bovendrijven, maar er was toch ook weer heel wat “nieuw”. Schitterende anti-oorlogsroman die verplicht leesvoer zou moeten zijn voor politieke leiders, en dan graag voordat ze oorlogszuchtige taal uitslaan!

Dan weer een recensieboek, Angel van Filip Rogiers. Vooral mooi geschreven, van het  verhaal ben ik niet heel erg onder de indruk. Maar dat kan ook komen omdat de voorgaande boeken in deze maand zo goed waren, dan kan zelfs een gewoon goed boek minder lijken.

Na F van Daniel Kehlmann was ik zeer benieuwd geworden naar zijn andere boeken. Het werd Tijl, zijn nieuwste. Hoewel ik het wel goed vond beleefde ik meer plezier aan F.

En dan weer een echte knaller, Het huis van de drenkelingen van Guillermo Rosales. Bijzonder goed, alles is goed aan dit indrukwekkende boek!

Nog maar een recensieboek: De vluchtelingen van Viet Thanh Nguyen. Acht bijzonder mooie verhalen, het maakt nog meer nieuwsgierig naar zijn debuutroman De sympathisanten.

En weer terug in de tijd met Jakob von Gunten van Robert Walser. Mooi en fascinerend en kort genoeg om te voorkomen dat ik een afkeer zou krijgen van de hoofdpersoon. Wel een prachtboek.

De enige thriller van maart mag er ook zijn. Puntgaaf verhaal, alles klopt, plot, sfeertekening, karakters. Nachtstorm van Johan Theorin is ook geschikt voor degenen die liever geen thrillers lezen.

Maart is een geweldige leesmaand geweest, mijn mandje superlatieven is even leeg. De keuze voor het boek van de maand is nog niet eerder zo moeilijk geweest. Het niveau bij de meeste boeken was bijzonder hoog en het leesplezier enorm groot.
De keuze valt dan toch op De wereld van gisteren van Stefan Zweig.

Zie hier links naar eerdere afleveringen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder