De vluchteling uit Damascus – Key Tengeler

 

Geloofwaardig verhaal over de stichter van het emiraat Cordoba

Uitgeverij Historische Verhalen publiceert sinds kort ook novelles. Tot dan toe bestonden de publicaties uit bundels met korte verhalen. Het recept is wel hetzelfde gebleven. Het is een mengeling van feit en fictie, telkens gebaseerd op een historische figuur of gebeurtenis. Na het verhaal volgt een relatief uitgebreid nawoord en bronvermelding. De vluchteling uit Damascus door Key Tengeler, historicus en mede-auteur van verschillende verhalen in deze reeks, is de tweede novelle van deze uitgeverij.

Een titel van alle tijden

De titel geeft weinig weg over de inhoud. Het had evengoed betrekking kunnen hebben op één van de velen die in de afgelopen jaren Damascus zijn ontvlucht. Tegelijk zegt dat wel veel: stad en land moeten ontvluchten omdat je leven gevaar loopt is van alle tijden. In dit geval gaat het om een jonge prins, Abd al-Rahman en het speelt zich af in het midden van de 8e eeuw.

Deze jongeman is de hoofdpersoon in De vluchteling uit Damascus. Hij moet wel vluchten als hij wil overleven, iets wat hij gemeen heeft met vele lotgenoten van vele eeuwen later. Er is een strijd gaande tussen twee groeperingen met religie als oorzaak. Abd al-Rahman behoort tot de verliezende partij en hij weet maar net te ontkomen aan de slachtpartij die vele anderen letterlijk de kop kost.

Zijn vlucht voert hem naar Afrika en dan is er een gat van ongeveer zes jaar in de geschiedschrijving. Hij duikt dan weer op in al-Andalus en hij is inmiddels een machtig man geworden. Hij verovert Cordoba en is de stichter van het gelijknamige emiraat dat bijna twee eeuwen zal bestaan. Maar wat is er in de tussenliggende jaren gebeurd? Daarover is weinig bekend maar met de beschikbare puzzelstukjes heeft Tengeler een geloofwaardige poging gedaan die leemte te vullen.

Levendig verhaal met mooie details

Je volgt Abd al-Rahman op zijn tocht door Afrika, een tocht vol gevaar omdat de achtervolgers nooit ver weg zijn. De jonge man wordt snel volwassen als hij de gevolgen van vriendschap, loyaliteit en verraad aan den lijve ondervindt. Wat zal er van hem worden als hij veilig is: zint hij op wraak of is hij vergevingsgezind?

Door gebruik te maken van verschillende Arabische woorden en gebruiken ontstaat een levendig verhaal. Je waant je voor even in een heel andere tijd en wereld. Een uitgebreide toelichting van Tengeler plaatst het verhaal in perspectief. Ook maakt hij duidelijk welke spaarzame bronnen hij heeft kunnen gebruiken en welke leemtes hij heeft ingevuld. Het is een interessante aanvulling omdat je een goed beeld krijgt van de dilemma’s bij het schrijven van een verhaal als dit waarover zo weinig bekend is.

De vluchteling uit Damascus is een mooie aanvulling op de almaar uitdijende reeks van deze interessante uitgeverij.

De vluchteling uit Damascus
Key Tengeler
Diversen
Historische verhalen
2020
Paperback
149
9789082642698
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder