April 2021

In april 2021 heb ik niet veel boeken gelezen, slechts vijf. Maar: twee daarvan waren behoorlijk dik, dus qua aantal pagina’s zal het ongeveer vergelijkbaar zijn met andere maanden. Wat opvalt is dat het allemaal draait om historie. Niet dat alle boeken oud zijn, maar de nieuwere gaan ook over de oudheid. Stom toeval, maar ik heb mij er prima mee vermaakt.

Welke boeken heb ik dan in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

Het eerste boek van april was de eerste roman van Charles Dickens. Bekend in Nederland, in Engeland een grootheid. De nagelaten papieren der Pickwick Club is niet echt een roman met een plot of andere kenmerken daarvan. Het is in de vorm van een feuilleton verschenen en dat merk je aan de gebrekkige samenhang. Het zijn schetsen van gebeurtenissen. Kolderiek, soms satirisch en in dit boek is er al wel sprake van de maatschappijkritiek die in later werk ook voorkomt. Blij dat ik het gelezen heb.

De tweede gaat ver terug in de geschiedenis. Ook in de achtste eeuw moesten mensen voor oorlogsgeweld op de vlucht. Eén van hen was later de stichter van het emiraat van Cordoba. Key Tengeler heeft dit verwerkt in De vluchteling uit Damascus. Interessant en leerzaam.

En toen een heuse klassieker: Oorlog en vrede van Lev Tolstoj. Ik heb daar lang naar uitgekeken en tegelijk tegen opgezien. Ook achteraf snap ik dat. Veel van dit boek vond ik goed, maar sommige dingen bevielen mij minder of boeiden mij niet genoeg. Ik snap de waarde van het boek, ik begrijp ook wat er zo goed aan is, maar ik begrijp ook de mensen die het af en toe gewoon op werk vonden lijken.

De Griekse oudheid dan, de mythologische. Circe van Madeline Miller gaat over de  gelijknamige mythologische figuur. Miller heeft haar “geschiedenis” op een prachtige manier verwerkt in een boek dat nooit verveelt, meeslepend en leerzaam is. Daar lust ik wel meer van!

Historische Verhalen V is de vijfde bundel van de uitgeverij met dezelfde naam. Het is een bont palet aan onderwerpen, spelend in verschillende tijden en geschreven door verschillende auteurs. Het zijn fictieve verhalen gebaseerd op een historisch feit. Interessant, en misschien is deze editie wel de beste van de reeks. Tot nu dan, want er zullen er ongetwijfeld meer volgen.

Mijn favoriet van april? Misschien komt het onverwacht, maar omdat het leesplezier in dit geval de doorslag gaf is Circe mijn favoriet.

Hier de link naar eerdere afleveringen

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder