De wetten van water – Cynan Jones

Te minimalistisch

Hiervoor heb ik twee boeken van Cynan Jones gelezen, het prachtige Inham en het iets minder prachtige De lange droogte. Kenmerkend zijn de vele witregels en de bijna uitgebeende tekst. Het lijkt ook wel of hij iets met water heeft. Inham ging over een man op zee, bij De lange droogte zegt de titel genoeg en bij dit boek, De wetten van water speelt het weer een belangrijke rol. De stijl en opbouw van het boek is herkenbaar, maar qua kwaliteit komt dit niet in de buurt van die andere twee.

Inhoud

Water is schaars geworden. De Watertrein die de stad bedient, loopt steeds meer het risico gesaboteerd te worden. Wanneer bekend wordt dat meer mensen dan aanvankelijk werd gedacht hun huis zullen moeten verlaten door de bouw van een IJsdok, gaan demonstranten de straat op en beginnen de levens van verschillende mensen in elkaar te grijpen.

De wetten van water is een aangrijpend verhaal over liefde en verdriet en de wil om te overleven, dat een verontrustende glimp laat zien van de nabije toekomst.

Mijn indruk

De manier waarop De wetten van water tot stand is gekomen is bijzonder. Jones heeft op verzoek van BBC 4 twaalf verhalen gemaakt die in een kwartier op de radio konden worden verteld. Er is enige samenhang tussen deze verhalen die evenwel ook los van elkaar kunnen worden gelezen. Het resultaat valt mij niet mee.

Stilistisch is het nog wel in orde, af en toe zijn er mooie zinnen en sommige verhalen spreken tot de verbeelding. Toch zitten er ook verhalen tussen waar, behalve de taal, weinig van te maken valt. Er is zeker sprake van enige samenhang maar je moet daar wel goed naar zoeken. De sfeertekening is niet onaardig maar er lijkt iets te ontbreken. Het hypnotiserende van zijn andere boeken is er gewoon niet. Het lijkt erop dat Jones te ver is doorgeslagen in het gebruik van witregels en het schrappen van tekst. Te vaak heb ik het gevoel gehad: wat moet ik hiermee?
Ik zie wel met enige nieuwsgierigheid uit naar zijn volgende boek dat er wellicht zo uit zal zien: proloog, een aantal pagina’s met hier en daar wat woorden en een epiloog en zoek het verder zelf maar uit. Maar eigenlijk hoop ik dat hij zijn oude niveau weer weet aan te tikken.

Kortom: het was de tweede tegenvaller op rij.

De wetten van water
Cynan Jones
Roman
Koppernik
2019
Paperback
189
Jona Hoek
9789492313805
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder