Harry Potter en de geheime kamer – J.K. Rowling

Wisselvallig

“And now for something completely different” om een toepasselijke uitspraak van Monty Python te citeren. Soms heb ik zin in iets heel anders dan wat ik normaal gesproken lees. Bovendien had ik mij voorgenomen om toch eens de hele reeks van J.K. Rowling te lezen. Het eerste deel, Harry Potter en de steen der wijzen, had ik in 2004 gelezen. De films heb ik wel allemaal gezien en die vond ik meestal aanstekelijk, boeiend en vaak goed verfilmd. Het was dus hoog tijd om aan deel twee, Harry Potter en de geheime kamer, te beginnen. Als ik dit tempo aanhoud heb ik over negentig jaar mijn doel bereikt. Dat zit er niet in en dus moet het tempo omhoog. Dat is geen straf!

Flaptekst

Na een verschrikkelijke vakantie bij zijn gemene oom en tante gaat Harry Potter naar de tweede klas van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Het blijkt echter een hele heksentoer te zijn om daar te komen, zodat Harry en zijn vriend Ron ten slotte in een vliegende auto naar school gaan.
Na alle avonturen van het eerste schooljaar denkt Harry zich rustig aan zijn lessen Toverdranken, Verweer tegen de Zwarte Kunsten en zijn favoriete sport Zwerkbal te kunnen wijden, maar niets blijkt minder waar. Een mysterieuze stem roept hem, er vinden aanslagen plaats en Harry ontdekt een wel heel bijzonder dagboek.

Mijn indruk

Ik zal er geen uitgebreid verhaal van maken. De liefhebbers kennen het uiteraard en zullen ongetwijfeld hun mening hebben gevormd. Degenen die het niet aanspreekt zullen geen interesse hebben in een lap tekst hierover lijkt mij zo.

Harry Potter en de geheime kamer begint flitsend. Harry heeft het slecht naar zijn zin tijdens de zomervakantie en wordt zelfs in zijn kamer opgesloten. Geen probleem voor een tovenaar zou je denken, ware het niet dat hij zijn kunsten niet mag beoefenen in de wereld der dreuzels (gewone mensen die niet kunnen toveren). Als het nieuwe schooljaar begint heeft hij dus een probleem: hoe op Zweinstein te komen? Gelukkig heeft hij vrienden die ook wat kunnen en met hun hulp komt hij op een heel bijzonder manier bijna op tijd aan.

Aldaar is het als vanouds. Kameraadschap enerzijds en een vertrouwde vijandschap anderzijds. Geen nieuws onder de zon. Hij heeft wel een nieuw probleem op te lossen. Er worden leerlingen verwond, verlamd en erger, maar niemand weet hoe het zit. Harry komt er wel achter. Hij vindt een dagboek dat je alleen met bepaalde trucs leesbaar krijgt en hij heeft als enige de gave om Sisseltong te verstaan. Inderdaad, dat wijst op een slangachtig wezen. Hij moet het gevecht aangaan om meerdere redenen, zelfs het voortbestaan van Zweinstein staat op het spel. De uitkomst ligt voor de hand; er volgen nog vijf delen.

Na het sterke begin wordt het verhaal een beetje rommelig. Sommige ontwikkelingen doen wel erg geforceerd aan, tegelijk is het vaak ook voorspelbaar. Als verhaal is het niet erg sterk. Karakterontwikkeling hoef je ook niet te verwachten, het is goed of kwaad en dat blijft het ook. Alleen Sneep is mysterieus, niemand weet goed raad met hem en zijn onvoorspelbare gedrag. In dit boek maken wij kennis met een paar interessante figuren, zoals Dobby, het vreemde wezen dat Harry moet beschermen en die taak met verve vervult. Een ander prachtig karakter is Gladianus Smalhart, een narcist die vooral goed is in lucht verkopen. Er zijn dus ook raakvlakken met mensen in de “normale” wereld.

Het is een van de zeldzame keren dat ik de film beter vind dan het boek. Het is ruim twintig jaar geleden dat ik die heb gezien en het komt bij lezing van dit boek allemaal weer boven. Dat zegt wel wat. Harry Potter en de geheime kamer wordt door verschillende liefhebbers beoordeeld als een van de mindere in de reeks. Dat is mooi, dan kan het alleen maar beter worden. Het zit er niet in dat het nu weer achttien jaar zal duren voordat ik met deel drie begin.

Harry Potter en de geheime kamer
Harry Potter
J.K. Rowling
Fantasy
De Harmonie
2000
Paperback
256
Wiebe Buddingh'
9789076174112
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 gedachten over “Harry Potter en de geheime kamer – J.K. Rowling”

  1. Grappig om iemand te treffen die de serie ook zo langzaam leest… in 2014 las ik deel 1 en in 2019 dit tweede deel. Dus over twee jaar zal het wel tijd zijn voor deel drie. Als jij daar vast een blog over schrijft, weet ik of het de moeite waard is 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder