Het meisje met de luidende stem – Abi Daré

Wat een kracht!

Dit boek was een van de tips van het aanstekelijke boekenprogramma Between the covers, BBC. Het enthousiasme over het debuut van Abi Daré was zo groot dat ik het hoe dan ook wilde lezen. Een vertaling naar het Nederlands kon gezien het succes ook nauwelijks uitblijven. Qua titel zijn ze dicht bij het origineel gebleven: The girl with the louding voice werd Het meisje met de luidende stem. Vermoedelijk was dit qua vertaalwerk het makkelijkste aan dit boek. De hoofdpersoon heeft een heel eigen idioom, gebaseerd op het Yoruba. Vooral aan het begin was het nogal kinderlijk, maar passend bij haar leeftijd. Later werd het wat volwassener naarmate zij zich ontwikkelde en kwam het dichter in de buurt van standaard Engels. De vertalers, Arjaan en Thijs van Nimwegen, hebben hier ongetwijfeld een hele kluif aan gehad.

Flaptekst

Krachtige roman, verteld in de onvergetelijke stem van een jonge Nigeriaanse vrouw die vastbesloten is voor haar dromen te vechten.

Adunni, die opgroeit in een arm Nigeriaans plattelandsdorp, weet wat ze wil: onderwijs. Dit is, zo heeft haar moeder haar verteld, de enige manier om een ‘luidende stem’ te krijgen: het vermogen om voor jezelf op te komen. Maar als Adunni’s moeder overlijdt, verkoopt haar vader haar in plaats daarvan als bruid aan een oude taxichauffeur.
Ondanks de schijnbaar onoverkomelijke obstakels op haar pad geeft Adunni de hoop op een betere toekomst nooit op. Het meisje met de luidende stem is een krachtige, ontroerende debuutroman, verteld in de onvergetelijke stem van een jonge Nigeriaanse vrouw die vastbesloten is om gehoord te worden, om haar eigen toekomst te bepalen.

Mijn indruk

In dit geval is de flaptekst nogal voorzichtig uitgevallen. Het meisje Adunni verliest haar moeder als zij nog een kind is, veertien jaar slechts. Haar leven verandert ingrijpend. Naar school gaan kan niet meer. Haar vader huwelijkt haar uit om zijn schulden mee af te betalen. Zij wordt de derde vrouw van een man van dik over de vijftig jaar. Drie nachten per week moet zij gedwongen met hem naar bed. Adunni weet te ontkomen, maar valt in de handen van een mensensmokkelaar. Hij verkoopt haar een rijk echtpaar, hij gaat met haar loon aan de haal. Zij werkt dus voor niets, van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Vrijwel dagelijks krijgt zij een aframmeling van de vrouw des huizes. Voor de man moet zij oppassen, die is nogal opdringerig. Zij krijgt te weinig te eten en vermagert. Het is een hels leven en om dan te spreken van schijnbaar onoverkomelijke obstakels is wel erg eufemistisch.

Het meisje met de luidende stem is natuurlijk Adunni. Zij heeft zich vast voorgenomen om een rol van betekenis te spelen; mensen moeten een beter leven krijgen, de wereld moet een stuk eerlijker worden. Dat houdt haar op de been en gelukkig komt er een uitweg, maar zij is niet zonder slag of stoot verlost van de demonische mensen uit haar omgeving.
Ondanks alle ellende die zij meemaakt heeft Het meisje met de luidende stem een positieve, hoopvolle toon. Knap hoor, je zou voor minder het bijltje erbij neergooien. Het resultaat is een bijzonder meeslepend verhaal, verteld door een auteur met een originele stem.

Citaten

Om een indruk te krijgen van die stem volgen hier een paar citaten:

“Papa zit graag ‘s-avonds voor de ventilator met zijn voeten over zijn enkels geslagen en dan zit hij te drinken uit de fles die zijn vrouw is geworden nadat mama dood was.”
“Maar soms, zoals vandaag, klimt het verdriet mijn hart uit en steekt zijn tong uit in mijn gezicht.”
“tot de hoest al haar vlees opgegeten heeft en haar schouders laat lijken op de klink van onze salondeur.” (over haar moeder in de stervensfase)
“…en een andere onderbroek moet aantrekken als de maandbezoeker langs is geweest.”
“Waarom moet ik de wereld vullen met verdrietige kinderen die geen kans hebben om naar school te gaan?” (het veertienjarige kind dat geacht wordt zwanger te worden en een jongen te baren)
“hij wil dat ik snel zwanger krijg en een jongen ga geboren, maar meestal wil hij alleen maar raggen en eten eten.” (raggen is haar benaming voor het seksuele geweld dat zij moet ondergaan)
“Het ruikt naar de grijze rook uit de billen van de auto’s.”

Kortom, wat mij betreft is Het meisje met de luidende stem een bijzonder origineel, meeslepend en indrukwekkend debuut!

Het meisje met de luidende stem
Abi Daré
Literatuur
Signatuur
2021
Hardcover
390
Arjaan van Nimwegen, Thijs van Nimwegen
9789056726973
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder