Even zijn wij samen meer – Diverse auteurs

Even zijn wij samen meerMooie bundel en goed doel

Het lezerscollectief is een netwerk van ruim 250 leesgroepen in Vlaanderen en Nederland. Zij organiseren leesbijeenkomsten voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur, zoals gevangenen, mensen met psychische problemen of mensen in armoede. Hun filosofie: samen verhalen en gedichten lezen, verbindt mensen en maakt hen sterker en weerbaarder. In Even zijn wij samen meer zijn ruim vijftig korte verhalen en gedichten van allemaal verschillende auteurs gebundeld.

Paar voorbeelden

Bij het bespreken van een bundel als deze doe je altijd mensen tekort. Je kunt onmogelijk alles bespreken en dan haal je maar de krenten uit de pap, naar eigen smaak en inzicht. Elk verhaal wordt telkens afgewisseld met een gedicht. Dit is echt een boek dat je niet in een sessie tot je moet nemen, dat zou zonde zijn. Daarvoor is de gemiddelde kwaliteit te hoog en je kunt beter de tijd nemen om het te laten bezinken dan maar door te rammen.

De tweede beperking die ik hierin aanbreng is dat ik aan de gedichten niet veel aandacht besteed. Dat is niet omdat zij niet goed zijn, maar het lezen daarvan is meestal een heel individuele ervaring. Het enige wat ik erover kwijt wil, is dat het wel een heel sterke selectie is en dat de titel van deze bundel verwijst naar het gedicht Meer van Maud Vanhauwaert. De laatste vijf woorden van dat prachtige gedicht zijn “even zijn wij samen meer”.

Uit de grote rijkdom aan verhalen pik ik er een paar uit die mij zeer goed zijn bevallen.

De man die weer naar buiten wilde – Rob van Essen

Een man loopt over de Reguliersgracht langs een pand. Hij hoort geklop en roept op joviale toon: “Binnen”. De andere man komt naar buiten en dan ontspint zich een geweldig absurdistisch verhaal. “Goedemiddag, komt u verder. Hier woon ik”, zegt de man die langsloopt. Waarop de  man die naar buiten komt, reageert met “Ruim.” Dat gaat zo een paar pagina’s door en alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, wordt binnenwereld buitenwereld en omgekeerd. Prachtig, en juist door de nadruk niet op het absurdistische te leggen, weet van Essen je helemaal mee te nemen.

De Koninklijke Pesterijen – Lionel Shriver

Gordon Bosky is postbezorger en kampt met een slechte knie. Voor hem is dat vaak reden om zijn postronde niet af te maken en het restant in een vuilniszak te stoppen en die onder de trap te proppen. Af en toe maakt hij een schifting en op zeker moment valt hem een elegante enveloppe op. Hij maakt hem open, leest de brief en doet zich vanaf dan voor als de man aan wie de brief is gericht. Hij komt in contact met de schrijfster, er gebeurt van alles totdat aan het einde een prachtige wending volgt. Lionel Shriver op haar best!

Johann Sebastian Bach op Rügen – Bernhard Schlink

Een man heeft een moeizame relatie met zijn 82-jarige vader, altijd gehad. Nog eenmaal doet hij een wanhopige poging om een band te scheppen, al is het maar voor een paar dagen. Deze vader is verzot op de muziek van Bach en hij neemt hem mee naar een Bach-festival op Rügen. Tijdens de reis erheen en het verblijf van een paar dagen praten ze over van alles, vooral over muziek. Persoonlijk wordt het nooit.

Een wanhopige uitbarsting: “Hoelang wil je nog wachten voordat je met ons praat? Begrijp je niet dat kinderen meer van hun vader willen dan afgemeten gedrag en gedistantieerd zwijgen en af en toe een ruzie over iets politieks wat morgen weer vergeten is?”

Of dat succes heeft? Lees het zelf, het is zeer de moeite waard en lees dan ook waarom de man zijn vader voor het eerst in tranen ziet uitbarsten.
Bernhard Schlink is een meester in het vertellen van weemoedige, persoonlijke verhalen. Met veel gevoel voor detail heeft hij hiervan iets schitterends gemaakt waarin elk aspect van zijn schrijverschap tot uitdrukking komt.

Om te koesteren

Zoals gezegd, het zijn maar een paar voorbeelden. Heel wat meer verhalen en gedichten in deze bundel zijn meer dan de moeite waard, zoals die van Chika Unigwe, met het prachtige openingsverhaal, Tove Ditlevsen, Rodaan al Galidi, Konstantin Pauskovski, Philippe Claudel, Jhumpa Lahiri en James Joyce om maar een illuster rijtje auteurs te noemen.

Even zijn wij samen meer is een bundel om te koesteren, te bewaren en geregeld uit de kast te trekken en delen te herbeleven. Ben je nog op zoek naar een passend geschenk voor de aankomende feestdagen denk dan hieraan. Elke lezer vindt wel iets van zijn gading en anders doe je gewoon jezelf er een plezier mee, dat kan natuurlijk ook.

Even zijn wij samen meer
Diverse
Verhalen, gedichten
Vrijdag
2023
Harde kaft
316
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

1 gedachte over “Even zijn wij samen meer – Diverse auteurs”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.