April 2019

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

In april heb ik zes boeken gelezen. En weer was het een prachtige maand! In chronologische volgorde.

De eerste was Het beste voor iedereen van Erik Rozing. Een nogal deprimerend onderwerp over een jonge vrouw die een eind aan haar leven wil maken. En toch is het geen somber boek, bij tijden is het gewoon grappig. Maar het spel met perspectieven waardoor je meerdere varianten van de werkelijkheid voorgeschoteld krijgt spreekt het meest tot de verbeelding. Sterk!

Van de (voorlopig?) laatste winnaar van de Nobelprijs had ik nog niet eerder wat gelezen. In de bibliotheek stuitte ik op De rest van de dag. Alleen maar lof voor dit prachtige verhaal dat een bijzonder goed beeld schetst van hoe het er op een Engels landgoed aan toe zou kunnen zijn gegaan in de periode vlak voor De tweede wereldoorlog. Pracht geschreven, mooi verhaal en goed vertaald. Van hem wil ik zeker meer lezen!

Deze werd gevolgd door weer een boek van Wessel te Gussinklo. Het derde boek met de fascinerende Ewout Meyster in de hoofdrol, getiteld De hoogstapelaar. Weer heerlijk, ik heb weer bijzonder genoten van de vreemde capriolen en merkwaardige gedachten van deze knaap.

Elmet is het debuut van Fiona Mozley, en wat voor één! Mooi geschreven, intrigerend verhaal, boeiende personages en interessante thematiek. Wat wil een lezer nog meer?

En dan een (lichte) tegenvaller, Het leven een gebruiksaanwijzing van Georges Perec. Misschien dat mijn verwachtingen door het enthousiasme van velen wat te hoog lagen, maar het kon mij niet geheel bekoren. Een bijzonder interessant uitgangspunt, zeker. Veel verhalen zijn werkelijk onvergetelijk en enorm goed geschreven, maar soms ellenlange opsommingen van “flauwekul” is leuk gevonden, maar van mij hoeft het niet. Wel blij dat ik het heb gelezen, maar dan vooral om een aantal verhalen die wel heel goed uit de verf kwamen.

En het laatste boek van april was weer een knaller. De eerdere boeken die ik van John Fante heb gelezen vond ik bijzonder goed, maar ik denk dat ik nog net wat meer waardering heb voor De broederschap van de druif. Zijn stijl beviel mij weer zeer goed, dit verhaal spreekt bijzonder tot de verbeelding, nog net wat meer dan Wacht tot het voorjaar, Bandini en Vraag het aan het stof.

Voor een tweede plaats komen verschillende boeken in aanmerking maar mijn onbetwiste favoriet over april is De rest van de dag. Prachtig boek dat ook nog eens schitterend is verfilmd.

Link naar eerdere afleveringen

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder