Augustus 2020

 

In augustus 2020 heb ik weer veel gelezen, tien boeken maar liefst. Er zaten een paar heel mooie boeken tussen, hoewel geen echte uitschieters, maar ook geen tegenvallers. Het is wel een heel gevarieerd lijstje, maar misschien is het nog wel opvallender dat er heel wat auteurs tussen zitten van wie ik zeker meer wil lezen. Alsof mijn leeslijst nog niet lang genoeg is.

Welke boeken heb ik dan in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden? In chronologische volgorde.

Augustus begon goed met het eerste deel van een reeks van vier: Autumn van Ali Smith. Twee fraaie verhaallijnen, boeiende personages en een heerlijk creatief taalgebruik. Indrukwekkend!

Spinoza en de weg naar geluk is een heel ander soort boek. Non-fictie, over het leven van de filosoof en een inleiding tot zijn belangrijkste werk, Ethica. De auteur, Frédéric Lenoir heeft een fraai boek afgeleverd, levendig, nauwkeurig en genuanceerd.

Spijt, wroeging is het overheersende thema in weer een heel ander soort boek: Alles waar ik spijt van heb van Philippe Claudel. Het eerste boek dat ik van hem heb gelezen, maar zeker niet het laatste. Heel fijn verhaal.

Het volgende boek was ook weer heel anders: Tussen april en september van Tomas Espedal. Het tweede boek dat ik van hem heb gelezen. Wel weer heel fijn, maar ik weet niet of ik meer van hem wil lezen.

Ik verval in herhaling: weer een heel ander soort boek. Non-fictie, een boeiend relaas van Hans Olink over wat hij zoal meemaakt in en om zijn tweede woning in De Ardennen. Dit persoonlijke verhaal wisselt hij fraai af met allerlei interessante (historische) feiten van dit prachtige gebied met zijn rijke natuur en geschiedenis.

Ook Het jaar dat Shizu Kanakuri verdween lijkt niet op één van de eerder in augustus gelezen boeken. Wat is het toch een rijkdom als je zo veel keuze hebt uit zo veel verschillende soorten boeken! Een prachtig verhaal van Franco Faggiani, gebaseerd op een heel bijzondere geschiedenis.

Meneer Janeu van George Bernanos is een heel weerbarstig verhaal. Het leest niet gemakkelijk, je moet echt aan de bak. Het is het wel waard, dat zeker, maar toch heeft het mij niet geheel kunnen bekoren.

Het is nooit te laat om kennis te maken met een groot schrijver. Ik had nog niets gelezen van Lev Tolstoj, ofwel: Jeugdherinneringen was mijn kennismaking met hem. Het bestaat uit drie delen die volgens de auteur niet autobiografisch zijn. Dat klopt ook wel, zo licht de vertaler toe in het nawoord, maar er zitten wel degelijk autobiografische elementen in. De eerste twee delen waren ijzersterk, het derde deel beviel mij minder.

Frankusstein van Jeanette Winterson stond ook al een tijdje op mijn verlanglijst. Weer een auteur van wie ik nog veel meer wil lezen. Dit verhaal is een heel aardig experiment, heden en verleden lopen door elkaar, maar het heeft mij niet helemaal kunnen overtuigen. Toch zeker nieuwsgierig naar de rest van haar werk.

Met De vrouw van Martin Guerre, een oudje van Janet Lewis dat opnieuw is uitgegeven, besloot ik augustus. Wat een mooi verhaal, gebaseerd op een geruchtmakende rechtszaak uit de eerste helft van de zestiende eeuw. Ook van genoten!

Het is heel lastig om hieruit de favoriet te kiezen, meerdere boeken die mij zeer goed zijn bevallen. Jeugdherinneringen van Tolstoj zou het worden op basis van de eerste twee delen, die echt geweldig zijn. Het matiger derde deel doet daar helaas enige afbreuk aan en de eerste plaats moet hij nu delen met Autumn van Ali Smith.

Hier de link naar eerdere afleveringen

Share

4 gedachten over “Augustus 2020”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.