November 2020

In november 2020 heb ik negen boeken gelezen, ongeveer mijn gemiddelde. Zoals wel vaker was er veel variatie wat betreft soort boeken en qua schrijvers. Overwegend aardige boeken, met twee uitschieters: één naar beneden en één naar boven. Opvallend: er zat maar één boek bij van een schrijver van wie ik al eerder iets had gelezen, verder voor mij nieuwe namen.

Welke boeken heb ik dan in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden? In chronologische volgorde.

De eerste was De bekentenissen van Frannie Langton door Sara Collins. Het verhaal was prachtig en aangrijpend, maar de stijl beviel mij niet heel goed. Veel metaforen, waarvan er heel wat die niet bij mij in de smaak vielen.

Het proces van Neurenberg door Steffen Radlmaier was een heel ander soort boek. Een verzameling (journalistieke) verslagen over dat megaproces. Wel goed voor het overzicht van wat er gebeurde en daardoor, maar weinig ruimte voor diepgang en reflectie.

Over je graf heen regeren. Dat is wat de overleden hoofdpersoon uit Voor als ik er niet meer ben beoogt met haar brieven en bekentenissen. In dat opzicht is het boek van Rebecca Ley goed geslaagd, jammer dat de personages vrij kleurloos blijven.

Religie blijft een bijna onuitputtelijke bron voor auteurs. In dit geval is het Paula Dukker, die met Alle luiken gesloten schrijft over een vrouw die haar hart volgt en daarna min of meer wordt verstoten door haar familie die religie belangrijker vindt dan het geluk van een mens. Aardig geschreven, maar ik kan de hoofdpersoon helaas niet volgen.

Dan de enige auteur van wie ik al eerder iets heb gelezen, Joost Uitdehaag. In zijn roman Vechten voor Eva gaat het over een vrouw die de diagnose kanker krijgt en ongeneeslijk ziek wordt verklaard. Haar beste vriendin laat het er niet bij zitten. Spannend in zekere zin en ook verhelderend over de wijze waarop de farmaceutische industrie werkt. Daar word je niet vrolijk van.

En dan de tegenvaller van de maand, ondanks de titel: Opwindende tijden van Naoise Dolan. Flauw verhaal, eentonige communicatie, platte personages. Nee, het beviel mij niet.

Gevolgd door de positieve uitschieter: De rustelozen van Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk. Prachtige constellatieroman die het verdient om meerdere keren te worden gelezen. Bijzonder goed en het zal ongetwijfeld hoog scoren in mijn jaaroverzicht.

Slobodan Šnajder was een grote onbekende. Zijn boek De reparatie van de wereld bleek  een aangename kennismaking. Het lange middenstuk, het hart van het boek was af en toe te langdradig, maar het eerste deel en vooral het laatste deel waren wel heel goed.

Aarzelsnede is het debuut van Berber Kapitein. Geen hoogvlieger, maar wel een aardig debuut. Ze heeft er verstandig aan gedaan om qua onderwerp, zij is kinderarts, dicht bij huis te blijven. Hierdoor blijft het overeind, of zij het talent heeft om een goede roman te schrijven die qua onderwerp verder van haar afstaat is maar zeer de vraag.

Het kan geen verrassing zijn. De rustelozen steekt met kop en schouders uit boven de andere boeken die ik in november heb gelezen.

Hier de link naar eerdere afleveringen

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

1 gedachte over “November 2020”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder