December 2017

Door omstandigheden wat later dan gebruikelijk. Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

Het eerste boek was Een samenzwering van idioten van John Kennedy Toole. Bijna vijfhonderd pagina’s over idioten en allerlei ongewone types. Het kan voor de verandering leuk zijn, maar dit was echt te veel en te lang.

Gevolgd door Oorlog met de salamanders van Karel Ĉapek. Een boek dat opvalt door de verscheidenheid aan stijlen, perspectieven en typografie. Mede door de vrij lichte toon waarop het wordt verteld zou je bijna vergeten dat de onderliggende boodschap heel serieus is. Schitterend boek!

Eindelijk Ons feilbare denken voltooid. Auteur Daniel Kahneman is er uitstekend in geslaagd een manier te vinden waarop hij lastige en niet bepaald eenvoudige materie op heldere en goed leesbare wijze heeft kunnen presenteren. Leerzaam en bijzonder interessant.

De macht van begeerte van Uwe Timm. Ik had er meer van verwacht. Het is zeker niet slecht, maar om nou te zeggen bijzonder indrukwekkend, nou nee. Het verhaal is aardig, maar de personages kwamen naar mijn gevoel te weinig tot leven.

Een klassieker die ik nu maar eens wilde lezen: A Christmas carol. Wel aardig maar niet zo bijzonder. Passend bij de gelegenheid maar als verhaal te beperkt.

De val van Prometheus van Ton Lemaire. Over de nadelen van het bijna onwrikbare geloof in economische groei. Hij benadert dat vanuit verschillende invalshoeken, plaatst een en ander in (historische) context. Zijn verbanden en conclusies zijn soms voorspelbaar, maar vaker zeer verrassend, ook voor mensen die al enige kennis hebben van deze materie. Mooi en interessant!

Ten slotte: Jeugdjaren van Carl Frode Tiller. Ik had deze Noor gezien op Crossing Border in 2016 en was danig onder de indruk van deze bescheiden overkomende verteller. Het was een kwestie van tijd voordat ik aan de Omcirkeling trilogie zou beginnen en wat was het een fijne ervaring! Prachtig verhaal, intelligente opzet en zo mooi geschreven! Ben zeer benieuwd naar de twee andere delen.

Een heel aardige maand wederom, met verschillende uitschieters.
Mijn boek van de maand? Ondanks de lof voor Jeugdjaren is de keuze gevallen op Oorlog met de salamanders.

Voor de maandverslagen van vorige maanden, klik hier.

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder