Juni 2019

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

In juni heb ik zeven boeken gelezen. Veel variatie in genre, het niveau was wisselend. In chronologische volgorde:

De eerste was De zwarte heer Bazetub van de nogal bijzondere schrijver Albert Vigoleis Thelen. Ik dank dat er maar twee smaken zijn: of je verafschuwt hem of je vindt hem goed te pruimen. Heo dan ook is het geen schrijver in de categorie publiekslieveling. Ik houd wel van zijn werk, hoewel ik niet alles fijn leesvoer vind. Het is nu eenmaal iemand die oeverloos kan ouwehoeren en af en toe vind ik het dan net even te veel van het goede. Per saldo geniet ik van zijn werk.

Hierna volgde Afwassingen van Patrick DeWitt. Nou ja, niet slecht, maar ik had er meer van verwacht. Desondanks wil ik wel heel graag De gebroeders Sisters van hem lezen, schijnt een heel wat beter boek te zijn.

Laat me niet vallen van Willy Vlautin beviel me dan weer beter. Iets te voorspelbaar en iets te sentimenteel maar verder een prima boek.

Dit werd gevolgd door een, ondanks enige voorkennis, onthullend en soms onthutsend boek: Thomas Mann als Pater familias door Margreet den Buurman. Fijn geschreven, mooie foto’s, maar het gaat om de inhoud. Ik kan er kort over zijn: hij was een betere schrijver dan vader!

Met De orde van de dag heeft Éric Vuillard de Prix Goncourt gewonnen. De verwachtingen waren hooggespannen, en het heeft ook wel een zekere aantrekkingskracht. Toch kan ik er niet onverdeeld enthousiast over zijn. Daarvoor is het te eentonig en hij lijkt er een nogal vrije interpretatie van de geschiedenis op na te houden.

En dan mijn kennismaking met Jan van Mersbergen als auteur. Als interviewer maakte hij tijdens Crossing border een opvallende indruk; in positieve zin. Zijn meest recente roman is De onverwachte rijkdom van Altena en die is mij goed bevallen. Hij heeft blijkbaar al een aardig oeuvre en ik ben vast van plan meer van hem te ontdekken.

Ik sloot juni af met Laat me nooit alleen van Kazuo Ishiguro. Er zijn blijkbaar mensen die dit boek niet zo kunnen waarderen, maar ik vond het een prima boek. Nu ik een dagje verder ben denk ik dat ik het niet zo goed van als zijn De rest van de dag, maar wel goed genoeg om mijn favoriet te zijn van juni.

Link naar eerdere afleveringen

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 gedachten over “Juni 2019”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.