Reis naar het einde van de nacht – Louis-Ferdinand Céline

Reis naar het einde van de nachtTegenstrijdige gevoelens

Zelden heb ik een boek gelezen dat zoveel tegenstrijdige gevoelens oproept. Reis naar het einde van de nacht van Louis-Ferdinand Céline roept enorme bewondering op wegens de stijl, het taalgebruik en de vertelkracht, tegelijk is de hoofdpersoon een ten diepste weerzinwekkend figuur, een zwartgallige, nihilistische misantroop. Het is die afkeer die het gaandeweg won van de bewondering.

Lees verder

Reis naar het einde van de nacht
Louis-Ferdinand Céline
Literatuur
Van Oorschot
2013
Hardcover
560
E.Y. Kummer
Share

Omringd door energievreters – Thomas Erikson

Omringd door energievretersKleurrijk onderscheid

In zekere zin ben ik in mijn leven selectief kleurenblind geweest. Ik heb geen probleem met het zien van kleuren, maar als het gaat om onderscheid maken op basis van kleuren en kleurindelingen dan is het een ander verhaal. De DISC methode gaat uit van vier kleuren als basis voor de indeling van mensen in verschillende categorieën, met als belangrijkste criteria taakgericht versus mensgericht en introvert versus extravert. In zijn boek Omringd door energievreters gaat Thomas Erikson van deze methode uit om mensen te beschrijven die energie vreten en hoe je met hen dient om te gaan. Heeft dit boek mijn mening veranderd?

Lees verder

Omringd door energievreters
Thomas Erikson
Non-fictie
Harper Collins
2023
E-boek
329
Erica Weeda
Share

Het paradijs van slapen – Joost Oomen

Het paradijs van slapenOver uitzichtloos geestelijk lijden en euthanasie

Fascinerende figuur, Joost Oomen. Tijdens een dubbelinterview op Writers Unlimited toonde hij twee gezichten. Als hij niet aan het woord was dan oogde hij als ware hij teruggetrokken in zichzelf, verlegen bijna, schuchter. Weinig oogcontact met de zaal, maar hij luisterde wel goed naar zijn gesprekspartners, zo bleek telkens weer. Als hij wel het woord kreeg of nam dan toonde hij een heel andere versie van zichzelf: ineens was daar de theaterpersoonlijkheid die de zaal vulde met zijn onontkoombare aanwezigheid (in positieve zin!) en vooral aanstekelijke energie. Zijn tweede roman, Het paradijs van slapen, is gelijkmatiger maar kent ook die variatie qua toon en sfeer: meestal rustige toon, sfeer die afwisselt tussen serieus en licht, aangenaam kalm tempo, merkbaar aanwezige maar niet overheersende verteller.

Lees verder

Het paradijs van slapen
Joost Oomen
Literatuur
Querido
2024
Paperback met flappen
205
Share

Maart 2025

En hier is dan mijn (korte) overzicht van de in maart gelezen boeken, met een korte nabeschouwing.

Naar zeeNaar zee – Dörte Hansen

De zee en de veerdienst naar het vasteland bepalen het levensritme van de familie Sander, die op een Duits Waddeneiland woont. Hanne heeft in haar eentje drie eigengereide kinderen grootgebracht, nadat haar man zowel de zeevaart als zijn gezin heeft verlaten. Al haar kinderen hebben een sterke band met de zee. Oudste zoon Ryckmer zegt na een heftige zeereis zijn baan als scheepsmaat op en dochter Eske zorgt voor oud-zeevaarders en weduwen in het verzorgingshuis. Eske vreest het toenemend aantal toeristen meer dan de zee, omdat zij de cultuur van het eiland tot folklore maken. De benjamin, Henrik, is juist blij met hen; zijn gestrandjutte kunst vindt gretig aftrek.

Het familiebestaan dreigt echter drastisch te veranderen wanneer een nauwelijks merkbaar briesje zich ontwikkelt tot een huiveringwekkende storm.

Lees verder

Share

Februari 2025

En hier dan een overzicht van de boeken die ik in februari heb gelezen.

Max HavelaarMax Havelaar – Multatuli

‘Want aan U draag ik mijn boek op, Willem de Derde, Koning … KEIZER van ’t prachtige rijk van INSULINDE dat zich daar slingert om de evenaar, als een gordel van smaragd …
Aan U durf ik met vertrouwen vragen of ’t Uw keizerlijke wil is: … dat daarginds Uw meer dan dertig miljoen onderdanen worden MISHANDELD EN UITGEZOGEN IN UW NAAM?’

Met deze bewogen oproep eindigt Multatuli zijn wereldberoemd geworden Max Havelaar. Hoewel het meer dan honderd jaar geleden op een zolderkamertje van een Brussels hotel geschreven werd, is het nog steeds een zeer toegankelijk en meeslepend boek.
Max Havelaar is één groot, vurig protest tegen de onderdrukking van de inlandse bevolking in het toenmalige Nederlands-Indië, maar ook een ingenieus gecomponeerde autobiografie: de ervaringen van Eduard Douwes Dekker als assistent-resident te Lebak en zijn mislukte poging om tegen het onrecht ten strijde te trekken.

Lees verder

Share

Januari 2025

Zoals beloofd, of zoiets als “ik had er al mee gedreigd”, hierbij het onverzicht van mijn gelezen boeken in januari 2025.

WinWin – Harlan Coben

Ruim twintig jaar geleden werd de jonge, rijke erfgename Patricia Lockwood ontvoerd tijdens een overval op haar familielandgoed. Ze wist na maanden eenzame opsluiting te ontsnappen, maar van haar ontvoerders ontbrak elk spoor. Tot nu.

In een penthouse aan de New Yorkse Upper West Side wordt een vermoorde man gevonden. Er bevinden zich twee opvallende voorwerpen in het appartement: een gestolen Vermeer en een leren koffer met de initialen WHL3. Voor het eerst sinds jaren hebben de autoriteiten een nieuw aanknopingspunt in de ontvoeringszaak van Patricia Lockwood. Windsor Horne Lockwood III – ‘Win’ voor zijn vrienden – zal niet rusten voor hij weet hoe zijn koffer en het gestolen schilderij in het bezit van de dode man terecht zijn gekomen.

Lees verder

Share

Retourbericht

Weer terug. Niet dat ik ben weggeweest, maar ik heb aan mijn website een tijdje geen aandacht besteed. Dat had verschillende redenen:

  • Ik ben er nu bijna tien jaar mee bezig en er begon een gevoel van vermoeidheid, routine in te sluipen
  • Ik wilde een kleine inhaalslag maken met boeken die ik al zo lang wilde lezen en het kwam er maar niet van. Deze pauze heeft geholpen, hoewel ik nog lang niet door mijn enorme (lees)wensenlijst heen ben. Dat zal vermoedelijk ook nooit lukken
  • Er waren wat andere dingen die om aandacht vroegen, zoals werk, vrijwilligerswerk, een nieuw opgerichte leesclub waaraan ik nu sinds augustus 2024 aan meedoe
  • Er moest weer wat ruimte in mijn hoofd komen, het gevoel van routine moest eruit

Lees verder

Share

Een dwaas verliefd – Junichiro Tanizaki

Een dwaas verliefdDrijfzandliefde

Een eigenschap van drijfzand is dat als je erin vast bent geraakt het geen zin heeft om je er met geweld aan te ontworstelen. Het gevolg daarvan is dat je er alleen maar vaster in komt te zitten. Dit kenmerkt ook de verhouding van de hoofdpersoon in Een dwaas verliefd van Junichiro Tanizaki tot het subject van zijn liefde.

Lees verder

Een dwaas verliefd
Junichiro Tanizaki
Literatuur
Atlas Contact
2024
Paperback
284
Jacques Westerhoven
Share

De scharrelaar 11 – Diverse auteurs

De scharrelaarFraaie verhalen met een sombere ondertoon

De scharrelaar is een Vogeltijdschrift voor lezers dat twee keer per jaar verschijnt. Inmiddels is het toe aan de elfde editie. Verschillende auteurs schrijven een verhaal, er is plaats voor wat poëzie en er zijn fraaie illustraties. Ook deze editie is een klein feestje en niet alleen voor vogelliefhebbers.

Lees verder

De scharrelaar 11
Diverse
Verhalen
Noordboek
2024
Paperback
152
Share

Noordelijke mythologie – Jean-Baptiste Rendu en François Emion

Noordelijke mythologiePrachtige uitvoering en boeiende inhoud

Het eerste dat opvalt aan Noordelijke mythologie door Jean-Baptiste Rendu en François Emion is de prachtige uitvoering. Het heeft het formaat van een atlas en een stevige harde omslag. De voorkant is een prachtig tafereel van een blijkbaar hevige strijd waarbij vrouwen zich niet onbetuigd laten. Het is een replica van De wilde hemelrit van Odins troepen dat in een museum in Oslo te zien is. Het papier is dik en glanzend en wat verder opvalt is de enorme hoeveelheid afbeeldingen, foto’s, schilderijen en tekeningen. De verpakking is prachtig, maar geldt dat ook voor de inhoud?

Lees verder

Noordelijke mythologie
Jean-Baptiste Rendu, François Emion
Mythologie
Noordboek
2024
Harde kaft
224
Joris Capenberghs
Share