Terugblik op 2018

Terugblik op 2018

Hoewel het jaar nog niet helemaal voorbij is kan ik nu, 26 december 2018, wel alvast de balans opmaken van 2018.

Ik heb circa 95 boeken gelezen in allerlei soorten en maten, maar terugkijkend valt op dat ik veel ouder werk heb gelezen. Daar was ik wel aan toe na een aantal jaren waarin de nadruk lag op nieuwe boeken van wisselend niveau.
Als ik zo terugkijk naar de lijst van 2018 dan kan ik alleen maar concluderen dat het een geweldig boekenjaar is geweest, misschien wel het beste jaar ooit. Dat blijkt wel uit de boeken die ik erg goed vond en die desondanks niet eens in mijn top 25 zijn beland. De volledige lijst is hier te vinden, via deze link.

Ik heb 95 boeken gelezen, één heb ik niet willen voltooien: Hypnose van Lars Kepler, lees hier waarom. 

Ik heb 95 boeken gelezen, één heb ik niet willen voltooien: Hypnose van Lars Kepler, lees hier waarom.

De tegenvallers

Dat waren er drie. Het gaat daarbij om auteurs van wie ik een hoge dunk heb maar die de verwachtingen niet konden inlossen. Het gaat om:

Wachten op woensdag – Nicci French. Ben (veel) beter van hen gewend.
Het laatste uur – Minette Walters. Na een lange schrijfdip was dit boek de comeback van de schrijfster van wie ik veel boeken met veel plezier heb gelezen. Het viel niet mee.
Krakatiet – Karel Čapek. Eerder werk vond ik zeer goed, deze kon daar niet aan tippen.

Nederlandse ontdekkingen

Ik noem vier auteurs van wie ik niet eerder iets heb gelezen en die mij goed zijn bevallen. Daarnaast zijn er twee die in de top 25 terecht zijn gekomen.

Het tegenovergestelde van een mens – Lieke Marsman
Heldere mist – Yolande Belghazi -Timman
De verzuimcoördinator – Nicole Montaigne
Wolken &c. – Donald Niedekker

De subtop

De nummers 25 tot en met 11. Dit zijn de boeken die (net) niet in mijn top tien zijn beland, zonder verdere toelichting en in volgorde van voltooiing.

Max, Mischa & het Tet-offensief – Johan Harstad
De tolk van Java – Alfred Birney
Vraag het aan het stof – John Fante
Im Westen nichts Neues – Erich Maria Remarque
Het huis van de drenkelingen – Guillermo Rosales
Nachtstorm – Johan Theorin
Kairos – Joke J. Hermsen
De regen van Ionah – Santiago Pajares
Trein naar Pakistan – Khushwant Singh
Irene – Pierre Lemaitre
Alex – Pierre Lemaitre
1793 – Niklas Natt och Dag
Amsterdam – Stockholm – Arne Dahl
Het enige verhaal – Julian Barnes
Simeliberg – Michael Fehr

De top tien

10 Alias Grace – Margaret Atwood. Bijzonder mooi gecomponeerde roman, intens en betoverend en fascinerend door het spel met de werkelijkheid, bij vlagen amusant door sommige terloopse opmerkingen.

9 Eichmann in Jeruzalem – Hannah Arendt. Over de berechting van één van de topmannen van de nazi’s. Geeft veel, heel veel, stof tot nadenken.

8 Gestolen leven – Adam Johnson. Een prachtig boek over een heel merkwaardig land waar alles anders is dan wij kennen. Voor de inwoners is dat anders, zij weten niet beter.

7 Het genootschap van onvrijwillige dromers – José Eduardo Agualusa. Een prachtig boek dat in veel jaaroverzichten naar mijn mening volkomen ten onrechte over het hoofd is gezien.

6 Al die tijd de duivel – Donald Ray Pollock. Niet voor tere zieltjes, je moet wel tegen een stootje kunnen. De manier waarop Pollock de lezer laat kennismaken met de donkerste kanten van de mens heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht!

5 De wereld van gisteren – Stefan Zweig. Het beste non-fictie boek dat ik in 2018 heb gelezen. Over een beroemde schrijver die vlucht voor de nazi’s. Kort na voltooiing pleegde hij zelfmoord, in 1942. Vooral de slotalinea is bijzonder indrukwekkend.

4 Jeugdjaren – Carl Frode Tiller. Nog steeds begrijp ik niet waarom deze auteur in Nederland maar niet wil doorbreken. Wat mij betreft behoort hij tot de top van wat Scandinavië heeft te bieden.

3 Watt – Samuel Beckett. Het lezen van Watt is niet vergelijkbaar met het lezen van een “normaal” boek. Je moet je eraan overgeven, er voor gaan zitten, de tijd nemen en het ondergaan. Watt is geen gewoon verhaal, het is een unieke belevenis die je nooit meer zult vergeten.

2 De eerste steen – Carsten Jensen. Een boek dat hypnotiseert, een boek dat als je er eenmaal aan bent begonnen niet meer loslaat, een boek dat blijft nadreunen tot lang nadat de laatste pagina is omgeslagen. Een boek over een oorlog die, behalve de wapenindustrie, uitsluitend verliezers kent, over een kapotgebombardeerd land dat in vele strijdgroepen is uiteengevallen en waarvan het de vraag is of het ooit nog vrede zal kennen.

1 Zwervers – Knut Hamsun. Het gebeurt niet snel dat ik een boek briljant noem, dit boek verdient dat predikaat.  Zwervers is zo’n boek dat beter lijkt te worden naarmate je er meer afstand van neemt. Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer je terugkijkt, hoe meer je gaat beseffen dat het wel een verrekt mooi boek is. De thematiek is geweldig uitgewerkt, de belangrijkste personages zijn onvergetelijk en de schets van het moeizame leven in Noorwegen van ruim een eeuw geleden is indrukwekkend mooi. Maar bovenal is Hamsun een geweldige verteller die met Zwervers een boek heeft afgeleverd dat na bijna een eeuw nog nauwelijks gedateerd aandoet. Magnifiek!

De voorgaande edities:
2017
2016
2015

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

6 gedachten over “Terugblik op 2018”

 1. Ik las dit met een grote glimlach! Wat leuk dat je zo’n geweldig leesjaar hebt gehad? bijna alle boeken die je in je top hebt genoemd kende ik niet dus die ga ik ff op mijn leeslijst zetten. Ik wens je alvast een geweldig 2019 met nog meer geweldige boeken!

  Beantwoorden
 2. Prachtig overzicht waarbij er wel enkele boeken op mijn lijst zijn komen staan. Ik kan niet tippen aan jouw aantal. Ik had wat dat betreft niet zo’n super jaar. Ik zal net onder de 40 blijven steken. Op naar een voor jou prachtig nieuw leesbaar. Ik ga je natuurlijk ook in 2019 weer met plezier volgen.

  Beantwoorden
  • Sinds enkele jaren heb ik mezelf meer tijd verschaft om te lezen en ik geniet ervan met volle teugen! Zoals ik al eerder heb gemeld, het gaat in eerste instantie niet om de aantallen maar om het plezier. Verder wens ik jou uiteraard ook een gezond en voorspoedig 2019. En het genoegen van volgen is geheel wederzijds.

   Beantwoorden
 3. Zeer onder de indruk van jouw overzicht, in de top tien las ik er twee: Gestolen leven en, lang geleden, Alias Grace. Dank voor al de goede tips en voor 2019 alle goeds en terug een bijzonder mooi leesjaar!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder